— Å være med på arkeologisk utgraving i verdens eldste og verdens varmeste by, Jeriko, er en unik erfaring, sier Henriette Hafsaas, Dorthe Nistad Jørgensen og Sunniva Halvorsen.

Studentene fra Universitetet i Bergen (UiB) er nettopp kommet hjem fra Jeriko. Der deltok de i et unikt samarbeidsprosjekt mellom UiB og det palestinske Birzeit-universitetet.

Opp grytidlig

Sammen med en rekke andre studenter og ansatte ved de to universitetene lette de etter en landsby fra kobbersteinalderen, fra mellom 4500 og 3500 år før Kristus.

— Klokken fem om morgenen begynte arbeidet. Midt på dagen måtte vi søke ly for den intense varmen. Så arbeidet vi til mørket kom, forteller de.

Studentene fant både bein, keramikk og leirfremstillinger av dyr og mennesker som kan fortelle om livet i landsbyen. Den kompakte jorden, intens varme og giftige edderkopper, skorpioner og slanger gjorde arbeidet helt annerledes enn utgravinger i Norge.

Spent situasjon

Fra utgravningsplassen hadde de utsikt mot Mountain of Temptation (stedet der Jesus ble fristet av djevelen), samtidig som de stadig så jagerfly i nærheten. Den spente politiske situasjonen i området gjorde inntrykk.

— Okkupasjonen av de palestinske områdene gjorde hverdagen for mange svært vanskelig. Alle byene på Vestbredden var stengt og der var sjekkpunkter over alt, forteller de.

— Alle kjenner noen som er blitt drept eller sitter i fengsel. Museene er ødelagt eller okkupert, slik at palestinerne skal bli et folk uten fortid, forteller de tre studentene.

— I slike omgivelser er det fantastisk spennende å arbeide. Selv om palestinerne hadde det veldig vanskelig, var arbeidsforholdene gode, sier studentene, som håper å kunne reise tilbake neste år.

Du kan lese mer om forskningsprosjektet på: www.uib.no/sfu/