Selv om bilen var støpt inn i betong som var sterk nok til å beskytte den mot et atomangrep, klarte ikke betongen å hindre at vannet sivet inn og utløste omfattende rustangrep.

Alle som håpet å finne en skinnende ubrukt veteranbil komplett med kromlister og 50-tallets finner, var dypt skuffet da bilen dukket fram i lyset fredag.

Setene var råtnet, støtdemperne hadde falt sammen, dekkene var uten luft, motoren var blitt en uformelig haug med rust og det var så vidt det var litt krom igjen på det søledekkede karosseriet.

Tidskapsel

Bilen ble gravd ned på plenen bak rettsbygningen i Tulsa i 1957, og meningen var at oppgravingen skulle være hovedelementet i en seremoni 50 år etter.

Det skulle også kåres en vinner blant dem som i 1957 kom nærmest å gjette hvor mange innbyggere Tulsa ville ha i dag.

Men byens myndigheter fryktet det verste da de fant ut at det var over en meter vann i betonghvelvet da de gravde seg ned tidligere i uka.

Mange av gjenstandene som var lagt inn i bilen som eksempler på tidsånden i 1957, var også ødelagt av elementene i de fem tiårene bilen befant seg under bakken.

Øl og bensin

Fra bagasjerommet hentet arrangørene blant annet fram et brett med rustne bokser med Schlitz øl, en kanne blyholdig bensin og motorolje. Det som skulle være en tidstypisk dameveske, med hårnåler, leppestift og beroligende piller, var en klump råttent lær.

Men et amerikansk flagg og brev fra lokale tjenestemenn oppbevart i en stålbeholder var intakt.

Det var også postkort med gjetninger på innbyggertallet, men en mikrofilm der de fleste gjetningene var registrert, fryktes å være ødelagt av tidens tann.

Den som har gjettet riktig antall innbyggere, skulle bli den heldige vinneren av veteranbilen og en sparekonto på 100 dollar. Men det spørs om ikke sparekontoen i dag er mer verdt enn den rustne veteranbilen. Kontoen har iallfall vokst til 1.200 dollar med 50 års renter.

Tidskapselen blir åpnet foran et stort publikum i Tulsa, Oklahoma.
JESSICA RINALDI
Den 50 år gamle Plymouthen er blitt til et rustent vrak.
JESSICA RINALDI
Åpningen av tidskapselen trakk et stort publikum.
JESSICA RINALDI