Fra søndag morgen til mandag morgen har det bøttet ned over Vestlandet. Aller verst var det i Takle i Sogn, der det ble målt 101,5 millimeter på 24 timer. Også Sauda, Mjølfell og Evanger har hatt mellom 50 og 100 millimeter nedbør det siste døgnet.

— At det har vært vått, er det ingen tvil om. Så gjør mildværet at man får snøsmeltingen i tillegg, sier Storm-meteorolog Mariann Aabrekk.

HEFTIG NEDBØR: Værkartet viser forventet status ved 22-tiden mandag kveld.
YR.NO

På Kvamskogen viste de offisielle målingene rundt 80 millimeter, mens en lokal værstasjon i Tokagjelet i skrivende stund ligger på 90 millimeter de siste 24 timer.

60-80 millimeter i dag

Det er sendt ut OBS-varsel om store nedbørsmengder for både Hordaland og Sogn og Fjordane mandag. Flomvarselet som NVE sendte ut i går for de to vestlandsfylkene, gjelder fortsatt.. Mye nedbør og snøsmelting vil føre til raskt økende vannføring, heter det i varselet.

— Med den geografien vi har på Vestlandet, blir det store sprik, men lokalt det kan komme opp mot 60-80 millimeter i dag. Det blir litt våtere i Sogn og Fjordane enn i Hordaland, sier Aabrekk.

Hyttefolket på Kvamskogen får lite å glede seg til resten av vinterferien.

— Det er ingen prognose som tyder på kuldegrader og blå himmel. Det blir ikke like vått som i går og i dag, men gråværet vedvarer, sier Aabrekk.

Snøgrensen vil ligge på rundt 1000 meter. Det ventes sørvestlig kuling langs kysten og i høyfjellet hele perioden.

Nedbøren ventes å avta noe fra og med tirsdag, men det ventes likefullt rundt 50 millimeter nedbør i døgnet i dagene fremover.

- Typisk oktobervær

— Det er jo litt, men i forhold til flom og ras ser det ut som døgnet vi nå har bak oss var det verste. Flomvarselet trappes ned i morgen. Nedbøren ventes å avta fra tirsdag, og det vil redusere tilførelsen, selv om snøsmeltingen vil fortsette, sier Aabrekk.

Hun understreker at selv om nedbøren avtar noe, kommer det på toppen av regnet som allerede har falt, og ber folk passe på å rense sluk og avløp så vannet kan renne unna.

— Det er sånt man pleier å måtte gjøre på høsten. I natt var det faktisk full storm på Kråkenes, og i dag er det rundt ni plussgrader i Bergen. Typisk oktobervær. Det er ingenting som tyder på februar om man hadde sett bare på observasjonene, og ikke kalenderen, sier Aabrekk.