— Veldig mange av dem er forferdelig tunge å få frem og veien inn er gjerne glatt i tillegg. Hvis folk kan måke og strø litt og sette frem spannene sine, vil det hjelpe oss veldig, sier Mette Nygård Havre, konstituert kommunikasjonssjef i BIR AS.

Vi fikk veldig lange armer etter den lange vinteren sist og var helt gåen

Karl Fauske

Lange armer og mye overtid

Alle julesekkene i Bergen kommune er nå samlet inn, men noe gjenstår i nabokommunene, der enkelte setter ut restavfallet bare en gang i måneden. Men rester av mat og fyrverkeri fra jul og nyttårshelgen gjør bosspannene ekstra tunge nå.

— Forrige uke fikk vi veldig lange armer og mye overtid, sier renovatør Jan Johannessen.

Veiene svært glatte enkelte steder og i området Nattlandsfjellet-Sædalen måtte de kjøre forbi to av sideveiene. Selv med store kjettinger og 30 års erfaring med bosshenting måtte Johannessen og hans makker Karl Fauske gi opp akkurat der. Snøbrøyter Espen Pedersen prøver å ta hensyn til bosshenterne når han jobber. Han er ute 15-17 timer i døgnet nå når det snør på det verste, men prøver å ikke legge snø i veien for dem.

— Jeg legger ikke snøen inntil bossrommene, men containerne blir hentet med kran, så der er litt mer å gå på, sier han.

Bosspannene innestengt

Men det aller verste er de tunge bosspannene som gjerne står innesnødd eller innenfor en brøytekant.

— Vi kommer ikke til med bilen og må ofte løfte de tunge beholderne, i stedet for å trille dem. Vi opererer med en snittvekt på 14 kg pr. spann, men jeg tror de er nærmere 40 kg, sier Johannessen.

Han synes det er ille at folk ikke gidder å gjøre bosspannet sitt mer tilgjengelig for dem. Den spreke 66-åringen er ikke imponert over bergensernes måking av snø og han tror ikke eierne er bortreist.

— Noen er bortreist, men dette gjelder for 90 % av stedene vi henter. det har lagt snø siden før jul og mange har ikke klart å ta i en spade, sier Johannessen.

Trenger litt hjelp

Han forventer ikke bar asfalt, men en liten innsats fra den enkelte slik at de slipper å løfte de tunge spannene. Det var ikke bedre i fjor. De kjenner godt på nakke og skuldre at de har ekstra tunge tak i hverdagen.

— Det er nok litt ubetenksomhet, men også litt latskap. Det er bare noen få kvadratmeter snø for hvert spann, så slipper vi å løfte dem, sier Fauske.

— Hvis folk kunne måke litt foran sitt eget spann, så hadde det hjulpet oss veldig. Vi fikk veldig lange armer etter den lange vinteren sist og var helt gåen, sier han.

Nå håper han at flere vil hjelpe dem, så de kan få unna hentingen etter oppsatt tidsplan. Nå går det glatt en ekstra time på hver billast de henter, fordi de ikke kommer skikkelig til.

KJETTINGER: De er godt skodd, men må likevel gi opp i blant. FOTO: Ronald E. Hole
BRØYTER: Espen Pedersen brøyter 15-17 timer i døgnet og forsøker å ta hensyn til BIR. FOTO: Elin Elvsås