• Offentlig gravskjending, sier de pårørende.

– Dette er offentlig gravskjending, sier Helge og Bente Bergetun til Avisen Nordhordland.

Det var Helge Bergetun som først oppdaget hva som hadde skjedd på farens grav: Noen hadde fjernet gravsteinen og plassert en stor jordhaug over graven på Alversund kirkegård i Lindås kommune.

Søskenparets far, Hans Henry Bergetun, døde for halvannet år siden, og siden da har de to jevnlig gått til graven for å holde den ved like.

Brøt sammen i gråt

– Jeg pleier ofte å komme hit for å «snakke» med far, men på onsdag brøt jeg sammen i gråt. Synet som møtte meg var for sterkt, sier Helge Bergetun til NH.

Dagen før hadde det nemlig vært en begravelse, og den avdøde ble lagt til hvile i en grav ved siden av. Graveren hadde kastet jorden oppå Bergetun sin grav.

Før det hadde graveren spadd opp blomstene, flyttet dekoren og fjernet gravstøtten.

Det ble et sterkt syn for Bergetun.

– Jeg klarte ikke å være der lenger, og det vil gå lang tid før jeg orker å komme tilbake.

Søskenparets mor skulle egentlig vært med på graven denne lørdagen, men ble forhindret i siste øyeblikk. Det er de to glade for, de har ennå ikke turt å fortelle henne om hva som har skjedd.

– Fulgte rutinene

Bergetun kontaktet graveren selv, og fikk beskjed om at graveren ikke kan ringe rundt og varsle pårørende til alle nabograver hver gang en ny gravferd skal gjennomføres.

Like ved er det et stort område med god plass. Søskenparet forstår ikke hvorfor graveren ikke kunne legge jorden der i stedet.

Kirkeverge Åge Clausen sier at arbeidet er gjort etter gjeldende rutiner, men forstår at søskenparet reagerer som de gjør. Han vil nå se på rutiner for et eventuelt varslingssystem overfor pårørende ved gravearbeider.

– Jeg har den største tillit til at graveren vurderer de hensyn som må tas ved graving i eksisterende gravfelt, sier Clausen

Dagrun Stokke