Tirsdag ble parkeringsselskapet kjent med brevet fra Bergen kommune som slo fast at det ikke var tillatt å kreve avgift for å parkere der. Likevel fortsatte EuroPark å skrive ut forelegg, eller kontrollavgift som det egentlig heter.

Onsdag var Bergens Tidendes fotograf på stedet for å ta bilder av den ulovlige parkeringsplassen. I løpet av det kvarteret hun var der, rakk EuroParks trafikkbetjenter å skrive ut en kontrollavgift på 600 kroner fordi hun ikke hadde betalt for parkeringen.

— Tar tid

I går ga kontorsjef Pål Gleditsch i EuroPark beskjed til sine ansatte i Bergen at de ikke lenger skal skrive ut kontrollavgifter ved Ulriksbanen.

— Avgiftsparkeringen opphører også midlertidig, inntil vi har fått saken ferdig utredet hos jurist, sier Gleditsch.

Fra i dag skal det være gratis å parkere der.

— Hvorfor stanset dere ikke innkrevingen straks dere fikk brevet fra kommunen?

— Vi kontaktet umiddelbart jurist for å få vurdert kommunens syn. Jeg ber om forståelse for at advokaten nødvendigvis trenger mer enn det ene døgnet for å sette seg inn i saken, sier Gleditsch.

— Slipper BT-fotografen å betale?

— Det er det for tidlig å si noe om.

Fotografen har sendt skriftlig klage på kontrollavgiften.

Vurderer tilbakebetaling

— Vil alle som dere feilaktig har utstedt kontrollavgift til, få pengene igjen?

  • Det er også noe juristen vår vil se på, svarer Gleditsch, som har merket seg uttalelsene i gårsdagens Bergens Tidende fra universitetslektor Søren Wiig ved juridisk fakultet i Bergen. Han sa at EuroPark har lurt folk til å gi penger fra seg.

Ulriksbane-sjef Anthony Hutchinson føler seg også rammet av denne uttalelsen.

— Ulriksbanens oppfatning har vært at vi kunne disponere disse plassene utenfor nedre stasjon, sier Hutchinson.

Det var Thorbjørn Sirseth, den forrige daglige lederen, som i sin tid anla avgiftsparkeringsplassene.

Sykehusansatte tok plassene

— Hvorfor kan det ikke være gratis å parkere der?

— Da det var gratis, ble plassene okkupert av ansatte fra Haukeland Universitetssykehus. Det medførte at turistene som reiser med banen, ikke hadde noen steder å parkere. Derfor ble det innført avgiftsparkering.

Den nye daglige lederen er fortvilet over situasjonen som er oppstått.

— Alt har ikke alltid vært like perfekt ved Ulriksbanen. Vi har ikke tenkt å fortsette med å ha dårlig ord på oss. Derfor er dette en lei og kjedelig sak, sier han.

EuroPark leier parkeringsarealet av Ulriksbanen for en fast månedlig sum. Kontorsjef Pål Gleditsch vil ikke si hvor mye, og heller ikke hvilke inntekter selskapet har på avgiftsparkeringen der.

Silje Katrine Robinson