Gaia Trafikk har kjøpt fire flunkende nye busser i Italia. Før første avgang i går fikk de navnene Enniken, Fenniken, Fiken og Foken — altså erkebergenske navn hentet fra en barneregle. Tre av de turkise og røde bussene skal kontinuerlig kjøre gjennom sentrumsgatene mellom ByGarasjen og Nøstet hvert 10. minutt mellom klokken 07.20 om morgenen og 21 om kvelden på hverdager, og mellom klokken 09 og 17 på lørdager.

— Selv om det finnes gratisbusser flere andre steder, er dette et enestående tilbud på verdensbasis. For første gang etableres det nemlig en fast bussrute for allmennheten uten at man må løse billett, sier styreformannen i Bergen Parkeringsselskap, Roald Stigum Olsen til bt.no.

30 passasjerer

Tre av bussene skal være i kontinuerlig trafikk, mens den fjerde er reservebuss. De har plass til 30 passasjerer fordelt på 13 sitteplasser og 17 ståplasser. Bussene har også lave gulv og en innebygget, men automatisk rullestolrampe og plass til en passasjer i rullestol.

P-bussen skal altså gå i en fast sløyfe fra Bystasjonen, gjennom Kaigaten, Christiesgate, Småstrandgaten, Strandkaien, Strandgaten, Chr. Michelsensgate, Teatergaten og Baneveien til Nøstet. Der snur den like ved parkeringsanlegget og kaien til hurtigbåten «Benveien,» og fortsetter tilbake gjennom Komediebakken, Teatergaten, Jon Smørs gate, Strandgaten, Olav Kyrresgate og Kaigaten tilbake til ByGarasjen. Bussen får i alt 12 faste stoppesteder i Bergen sentrum. Passasjerene kan fritt gå på og av bussene på disse stoppestedene.

Gave til bergenserne

— Dette er Parkeringsselskapets gave til bergenserne. P-bussen vil forhåpentlig føre til at flere parkerer i ByGarasjen og på Nøstet, at færre kjører inn i sentrumsgatene, og at vi dermed får et mer levende sentrum, sier direktør Borghild Lekve i Bergen Parkeringsselskap.

Det vil koste Parkeringsselskapet vel 3,2 millioner kroner i året å drive de fire bussene. I første omgang er det inngått en driftsavtale for fem år. Men byråd Trond Tystad regner med at dette blir et varig tilbud.

TURKISE BYBUSSER: Her er Enikken, Fennikken, Fiken og Foken, som er navnet på de fire nye gratisbussene i Bergen sentrum. FOTO: ARNE NILSEN