– Dersom det blir busstreik i Bergen fra fredag morgen, vil vi vurdere å opprette en gratis busstjeneste for eldre som har behov for transport til lege eller butikk og som ikke har noen familiemedlemmer som kan kjøre seg, sier Jan Sivertsen, leder i Vestnorsk Transportarbeiderforbund til bt.no.

Sivertsen sier at en slik ordning vil bli opprettet ganske kjapt etter at en eventuell streik er satt i verk.

– Det er ikke de svake i samfunnet vi ønsker å ramme med en streik, sier han.

Sivertsen er kjent med at i Belgia og en del andre land er det vanlig at bussjåførene under en streik fortsetter å kjøre sine vanlige ruter, men at de ikke tar betaling fra passasjerene under en streik. På den måter rammer de arbeidsgiver og ikke passasjerene.

– Men dette er ikke lov i Norge fordi det er private selskaper og ikke det offentlige som driver bussrutene, sier Sivertsen. I Belgia og en rekke andre land er det nettopp det offentlige som driver bussrutene. Vi hare vært på leting etter måter å gjennomføre en streik på som i minst mulig grad rammer andre enn våre arbeidsgivere, men har ennå ikke funnet noen gode måter å gjøre det på. En slik gratis busstjeneste for eldre kan være det nærmeste vi kan komme ordninger som finnes i Belgia og andre steder. Dessuten gir vi dispensasjon for transporttilbudene for funksjonshemmede, sier Jan Sivertsen.