— Jeg skvatt da jeg så regningen. Tenkte at nå var det noen som var ute for å svindle meg, forteller Juuhl.

Som innehaver av en blomsterbutikk i Nygårdsgaten ble han tidligere i måneden oppringt av en mann som sa han representerte Ambulansestiftelsen Norge.

— Han fortalte at vi tidligere hadde støttet dem, og at han gjerne ville sende oss et medlemsblad vederlagsfritt. Jeg hadde aldri hørt om organisasjonen, men takket ja til bladet, forteller Juuhl.

Fikk regning

22. juni dumpet en regning ned i postkassen til blomsterbutikken. «Hjertestarter Fr 2 (norsk tale)» og «Støtte 1500» var regningen merket. Med moms ble beløpet 1875 kroner. Betalingsfristen var satt til 29. juni.

— Vi har aldri mottatt eller bestilt noen hjertestarter. Heller ikke har jeg lovet penger til denne foreningen. Da jeg ringte opp igjen, fikk jeg beskjed om bare å kaste regningen. Likevel synes jeg ikke noe om denne metoden, sier Juuhl.

Han er ikke den første som reagerer på Ambulansestiftelsens innsamlinger. I fjor ble stiftelsen sterkt kritisert for sin aksjon «Barn redder barn». Da ble foreldre oppringt med forespørsel om å støtte stiftelsen. Til gjengjeld skulle den lokale skolen få en hjerte- og lungeredningsdukke. Flere rektorer mente stiftelsen brukte skolenes navn for å melke penger av foreldrene.

Kjøper av seg selv

Ifølge Hegnar Online er det kun en brøkdel av de innsamlede pengene som har gått til veldedige formål. I 2004 var andelen 17 prosent, mens den var 18 prosent i 2003. I perioden 1999-2004 har organisasjonen totalt samlet inn 10,8 millioner kroner. Av det ble 2,25 millioner brukt til gaver til helsetjenesten, hovedsakelig i Rogaland. Regnskapene viser at minst 5,25 millioner kroner er gått til provisjon.

Størstedelen av provisjonen er utbetalt til firmaet AF Bjørlo Consult på Tau i Rogaland. Det har syv ansatte og er eid av Atle Farbrot Bjørlo. Han er også daglig leder i Ambulansestiftelsen Norge. Det er Bjørlo Consult som ringer rundt til norske bedrifter for å få dem til å støtte stiftelsen.

Illeluktende

Stiftelsen ble registrert i 1998. Frem til 2005 var det Fylkesmannen i Rogaland som hadde tilsyn med den.

— Generelt har vi fått noen klager på denne typen organisasjoner, sier Ivar Langvik hos Fylkesmannen.

Nå er det Lotteri- og stiftelsestilsynet i Førde som skal godkjenne alle stiftelser. Informasjonssjef Rune Timberlid sier at de arbeider med å få de rundt 9000 stiftelsene i Norge inn i et felles register. Hittil er det ikke foretatt tilsyn hos Ambulansestiftelsen.

— Men dette lukter ikke godt. Jeg tror jeg kan si at vi vil se nærmere på denne stiftelsen, sier Timberlid.

Han mener organiseringen av innsamlingsarbeidet kan være i konflikt med stiftelseslovens paragraf 40 (se faktaboks), som skal begrense godtgjørelsen som gis daglig leder.

Kirke- og kulturdepartementet arbeider dessuten med lovendringer som vil skjerpe kontrollen med stiftelser som samler inn penger.

UGLER I MOSEN: Rune Richard Juul følte han ble svindlet da fakturaen kom i posten.
Rune Berentsen