Tirsdag formiddag var turen kommer til det kanskje mest sentrale beviset i saken der to menn står tiltalt for å ha voldtatt en 20 år gammel kvinne utenfor DNS i august i fjor.

Kvinnen var tydelig berørt da retten fikk se filmen som viser det aktor mener er en voldtekt.

«Jeg sa nei»

Filmen viser delvis tre personer i bunnen av en trapp ved Den Nationale Scene. Det er mørkt, og vanskelig å se og tolke hva som skjer. Den eldste av de tiltalte er kledd i en grønn T-skjorte. Han er den mest aktive av de to mennene. Yngstemann står foran kvinnen, 24-åringen bak.

Kvinnen forklarte mandag at hun flere ganger sa nei, og «dette er en voldtekt», men at hun til slutt ga opp.

— Jeg tenkte at det som skjer bak meg, har ikke jeg noe med lenger. Jeg må bare huske å fortsette å si nei og komme meg vekk og kontakte politiet etterpå, sa hun i sin forklaring mandag.

Opptrådte utagerende

Kvinnen gråt stille og gjemte hodet i hendene ved flere anledninger mens filmen ble spilt av. De tiltalte fulgte avspillingen fra motsatt side av rettssalen.

Til sammen tre overvåkingskameraer fanget opp de involverte mellom 03.15 og 03.42, natt til 19. august i fjor. Filmen retten fikk se, var helt uten lyd.

ILLUSTRASJON: GUSTAV KVAAL

Aller først fikk retten se hvordan de tre møtes på McDonald’s ved Torgallmenningen ca. klokken kvart over tre.

Etter noen sekunder går trioen frem og tilbake midt i restauranten, og er forholdsvis utagerende, før de to minutter senere forlater stedet.

Kvinnen har forklart at hun trodde hun ble med dem frivillig fra McDonald’s. Da hun fikk se videoen, endret hun oppfatning.

— Den viser tydelig hvor full jeg faktisk var. I tillegg ser jeg at jeg prøver å signalisere at jeg skal et annet sted, sa hun da hun ble bedt om å kommentere bildene mandag.

Ble båret rundt hjørnet

Klokken 03.31 ankommer de teateret. Der blir de fanget opp av et kamera som står på det nordøstlige hjørnet av teaterbygningen. De blir stående der et lite minutt, før eldstemann bærer kvinnen videre rundt hjørnet.

Han forklarte tirsdag at han synes å huske at 20-åringen hadde sagt at hun var sliten, og at hun ikke ville gå mer.

Så fikk retten to visninger av det mest sentrale, 13 minutter lange opptaket fra trappen. Eksperter fra Kripos har vasket filmen, og gjort bildene litt lysere.

De tiltaltes forsvarere mener det ikke er noe i bildene som tyder på at kvinnen blir voldtatt.

Noen minutter uti filmen får vi se to personer som går forbi den aktuelle trappen, tilsynelatende uten å reagere.

- Ser ikke tvang

Etter avspillingen fikk de involverte anledning til å komme med sine vurderinger av hva filmen viser. 22-åringen mener filmen viser at han ikke har brukt tvang.

— Jeg ser at hånden min kommer inn i bildet av og til. Hvis jeg hadde holdt henne fast, hadde du sett hånden min hele tiden, sa han.

— Syns du dette ser trivelig ut, da, spurte aktor Hordnes.

— Nei, det vet jeg nå ikke. Men jeg ser ikke bruk av makt, svarte han.

Vanskelig å tolke

Også 24-åringen ga uttrykk for at det er vanskelig å tolke bildene. Han forklarte i går at han ikke husker noe fra situasjonen i trappen.

— Jeg ser mye bevegelse, men det er vanskelig å beskrive det som skjer, sa han.

— Dette er frivillig, mener du, spurte Hordnes.

— Det er vanskelig å se. Men jeg ser at jeg prøver å finne mobiltelefonen hennes etterpå.

- Hun gråt og skalv

Etter lunsj tirsdag møtte de første vitnene i Bergen tingrett.

Først ut var den daglige lederen vedet utested i Bergen. Utestedet var åsted for en fadderfest tidligere denkvelden, hvor kvinnen deltok som gjest.

Vitnet fortalteat 20-åringen kom til utestedet etter stengetid. Da var hun svært opprørt,forklarte han.

— Hun skalv,hun gråt og hun var forferdet. Vi skjønte at noe forferdelig hadde skjedd, oghun fortalte etter hvert at hun hadde blitt voldtatt av en rekke menn, savitnet.

Han slofølge med kvinnen, og gikk mot teateret, der hun mente å ha glemt igjenflere eiendeler, blant annet en telefon. De fant imidlertid en politimann påveien.

— Hun fortalteat hun hadde blitt voldtatt av en rekke menn. Hun var livredd, og det varvanskelig å få mer ut av henne, sa vitnet.

Mann tok telefonen

En venninneav kvinnen møtte som vitne nummer to. De to var sammen den aktuelle kvelden, ogvenninnen snakket kort på telefonen med en av de tiltalte etter hendelsen vedteateret.

— Jeg prøvdeå ringe [fornærmedes navn], men det var en mann som tok telefonen. Han sa athan var ved Narvesen, og at han ville legge telefonen på en sykkel som stoutenfor butikken. Så la han på, forklarte hun.

Det somskjedde med fornærmedes telefon har vært tema tidligere i saken.

AktorBenedicte Hordnes har antydet at mennene med viten og vilje tok kvinnenstelefon etter hendelsen, for å hindre henne i å ringe politiet.

De tiltaltehar benektet dette.

bilde (86).jpg