— Vi har skrevet til Color Line og bedt om en redegjørelse for omstendighetene rundt dette cruiset, bekrefter avdelingssjef Øyvind Hafsø ved grensekontrollen i Tollregion Vest-Norge.

«Prinsesse Ragnhild» la ut fra Bergen nyttårsaften. Skipet plukket også opp passasjerer i Stavanger, og skulle til Hirtshals i Danmark.

Måtte snu

— En stund etter avgang fra Stavanger valgte kapteinen å snu fordi været ble dårlig. I Danmark var det dessuten varslet så kraftig vind at skipet kanskje ikke ville komme til kai i Hirtshals, sier informasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line.

Om bord var det bare en trailer og noen få passasjerer som skulle i land i Hirtshals. Det kan ha medvirket til kapteinens beslutning om å snu at nesten alle om bord var cruisegjester.

«Prinsesse Ragnhild» gjorde derfor vendereis, og krysset deretter frem og tilbake i smul sjø i Åmøyfjorden nord for Stavanger. Ikke uventet la skipet til kai igjen i Stavanger på rutetid, men uten å ha vært i Danmark.

Normalt taxfree-salg

Taxfree-salget om bord gikk imidlertid som normalt, selv om fartøyet aldri hadde vært i utlandet. Dermed kunne passasjerene spasere glad og fornøyd i land med sine tollfrie varer.

Men Tollvesenet er ikke like fornøyd.

— Vi fikk informasjon om at «Prinsesse Ragnhild» aldri hadde vært på noe cruise til Danmark. Nå vil vi høre selskapets egne ord om hva som skjedde før vi eventuelt går videre med saken, sier avdelingssjef Øyvind Hafsø.

Borte i 24 timer

Reglene er imidlertid klare: For å få handle tollfrie varer, må du ha oppholdt deg utenfor landets grenser i minst 24 timer. Til sjøs er det altså ikke nok med en snartur ut i internasjonalt farvann.

— Dette er det samme som for forretningsreisende på dagstur til utlandet. De kan ikke ta med seg tollfrie varer hjem igjen, sier avdelingssjef Hafsø.

Informasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line sier at cruiset varte i 24 timer.

— Var båten i det hele tatt utenfor Norges grenser?

— Det vet jeg ikke.

Mathisen poengterer ellers at Color Line umulig kunne vite at båten måtte snu da taxfree-butikken åpnet.

— Dette har skjedd en og annen gang tidligere med våre fartøyer, men det er første gang jeg hører at Tollvesenet interesserer seg for taxfree-salget om bord i disse tilfellene, sier han.

Passasjerene går fri

Øyvind Hafsø i Tollregion Vest-Norge vil foreløpig ikke spekulere i hva som skjer videre. Han kan imidlertid berolige passasjerene med at det ikke kommer på tale med reaksjoner overfor dem.

— Det blir vanskelig for oss i etterkant å forholde oss til tusen enkeltpersoner. En eventuell reaksjon vil komme overfor Color Line, sier han.

Avdelingssjefen vil heller ikke spekulere i hvilke straffemuligheter Tollvesenet har i slike tilfeller. Etter det Bergens Tidende kjenner til, kan det bli snakk om en foretaksstraff i form av et forelegg.