GARD STEIRO EYSTEIN RØSSUM

— Vi jobber med å finne ut hvor pengene kommer fra. Det kan dreie seg om utbytte fra svart arbeid eller kriminelle handlinger, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne ved Hordaland politidistrikt.

De siste ukene har politiet ransaket flere privatboliger og forretningslokaler i Bergen. Både Salten politidistrikt og svensk politi er involvert i etterforskningen.

90 kilo mynter

Det var en ren tilfeldighet at milliontransaksjonene ble oppdaget.

I oktober ble politiet kontaktet av en bilfører som hadde blitt skjelt ut etter et trafikkuhell i Bergen. Politiet dro hjem til den hissige sjåføren for å ta en alvorsprat om kjørekultur. Da betjentene så hva han oppbevarte i leiligheten, glemte de hele trafikkuhellet.

Stuen var nemlig full av penger. Bunker med hundrelapper lå spredt i bøtter, kister og gjenspikrete trekasser.

Etterforskerne bar ut flere tusen mynter med en samlet vekt på nærmere 90 kilo. Totalt beslagla de 146.000 kroner.

Barnelege

De to fetterne som leide leiligheten ble varetektsfengsler for to uker. Samtidig finleste politiet kontoutskriftene deres. Det viste seg at fetterne hadde disponert enorme pengesummer.

Hele 3,8 millioner kroner hadde den ene av de siktede, en 29 år gammel kebabselger, overført til en konto tilhørende en barnelege i Bodø.

— Han har disponert en konto som ble opprettet i 2001. Det har gått opp mot 20 millioner over denne kontoen. Kurdere fra en rekke steder i landet har betalt inn mange småbeløp, sier politiadvokat Trond Lakselvhaug ved Salten politidistrikt.

Legen ble pågrepet og siktet for brudd på finansvirksomhetsloven. De to kurderne i Bergen er siktet for heleri av 3,8 millioner kroner.

Hawala

Politiet mener de står overfor et såkalt Hawala-system - et nettverk av personer og næringsdrivende som kan overføre penger til land uten velfungerende bankvesen.

Ifølge FN blir slike systemer brukt til å sende penger som skal finansiere terror. Mangelen på dokumentasjon og regnskapsføring gjør systemet også velegnet for hvitvasking.

Samtidig er det ifølge Interpol et faktum at de fleste overføringene skjer mellom privatpersoner, av penger som ikke skriver seg fra kriminell virksomhet.

Kjøpte klær i Sverige

Politiet forsøker nå å spore opp de flere hundre kurderne som har sendt penger til barnelegen. I Bergen har man funnet regnskapsbøker som inneholder en rekke notater og navn. Politiet mener de har innsikt i hvordan betalingssystemet fungerte:

Når kebabselgeren i Bergen mottok penger, ble det samtidig sendt en melding til en Hawala-kontakt i Irak. Han fikk vite størrelsen på beløpet og hvem som skulle motta pengene. Kontakten forskutterte så utbetalingen. Transaksjonen var fullført.

Deretter ble pengene overført til barnelegen i Bodø og så videre til Sverige. Her ble det kjøpt klær. Så ble svenske boblejakker fraktet til Kurdistan og solgt der. Til slutt fikk Hawala-kontakten tilbake pengene han hadde lagt ut.

På den måten flyttet man verdier til et land uten banksystem. For politiet gjenstår nå to spørsmål:

  • Hvor stammer egentlig pengene fra?
  • Hva ble de brukt til i Irak?