— Siden den gang har jeg angret, forteller Roald Jacobsen om tabben han gjorde for tolv år siden.

Det er tidlig torsdag morgen, og hurtigbåten «Solundir» bakker stødig ut fra Strandkaien. Om bord sitter Roald og Kirsten Jacobsen. Ekteparet fra Fyllingsdalen er på vei nordover for å gjenforenes med et gammelt familiemedlem.

Roald viser stolt frem familiealbum, nevøens barnetegning og reklame på glanset 1983-papir.

— Jeg laget meg tullete argumenter for å selge den gangen, forteller Roald.

Om få timer kan Jacobsen slippe løs gjensynsgleden. I Askvoll står nemlig en grønn Granada og venter på far.

Kjærlighet ved første omdreining

I 1983 kjøpte Roald Jacobsen en splitter ny Ford Granada 2,0 GL for 93.000 kroner.

Det var kjærlighet ved første omdreining. Bilen ble omhyggelig pleiet, og familien på fem brukte den på bilferier både til Sørlandet, England og Danmark. Men etter elleve gode år sammen, var det over. Far og Ford skilte lag.

— Det hele gikk så fort. Jeg var begynt å sikle på den nyeste modellen til Ford, og plutselig hadde jeg byttet Granadaen med en Scorpio, sier Jacobsen.

Da han så Granadaens nye eieren kjøre av gårde med den mørkegrønne doningen, kjente Jacobsen et sug i magen og tenkte: «Gud, no selger eg bilen min!».

— Etter den dagen har jeg angret, og har kun sett bilen igjen én gang. Det var vondt, forteller Jacobsen, som ikke har hatt samme følelser for de mange bilene han har eid siden den gang. Scorpioen solgte han etter bare ett år.

Redningen på internett

Dette kunne vært en kjærlighetshistorie uten happy ending. Men forrige mandag fikk Roald Jacobsen installert internett hjemme i Fyllingsdalen. Det første han gjorde var å kikke innom Finn.no, så runget gledesropet i Jacobsens stue:

— Der er bilen min!

Jacobsen ringte umiddelbart. Selgeren viste seg å være samme person som kjøpte bilen for tolv år siden.

— Jeg har vært så glad for at bilen har holdt til utenfor byen, slik at jeg har sluppet å se den og dermed unngått påminnelser, sier han.

På vei mot Sunnfjord skrus forventningene opp flere hakk. Mobiltelefonen til Roald ringer jevnt og trutt. Barn og barnebarn og forsikringsfolk, alle vil vite siste nytt om Granadaen.

Også barnebarnet Marius (2) har forstått at det er ramme alvor når Granadaen nå skal hjem.

— Han kom til besten her om dagen med en femtiøring, med den ville han kjøpe seg inn, forteller Jacobsen.

Når båten glir til kaien på Askvoll, haster Roald Jacobsen ut med Kirsten like bak.

— Jeg kan ikke se ham, sier Jacobsen og speider nervøst bortover kaien. Så er faren over.

— Der kommer han!

- Klassiske linjer

Selger Roy Kristian Strømsheim kan fortelle at Granadaen stort sett har vært frisk og fin. Og hjemturen over fjell og fjord, broer og gjennom et utall tunneler går som en drøm. Hjemme i Bergen venter en skikkelig omgang med det Jacobsen presiserer slett ikke er latmannsvoks. Deretter blir det full runde på verkstedet.

— Bilen skal så godt det lar seg gjøre tilbakeføres til original stand, og fra nå av skal den bare brukes i sommerhalvåret - og helst kun til fest.

En oppglødd Roald slår fast at bilen svarer til forventningene - og vel så det.

— Og selv om den grønne sedanen ble formgitt på 70-tallet, så holder de klassiske linjene seg i dag. Han er flott!

Odd Nerbø