Vi har vært i regnskogen. På Nordnes. Akvariet har forflyttet en bit av Amazonas til sin store sal — en bit regnskog som var velsignet tørr å komme inn i fra en regnby.

Men fuktig luft er der. Midt i storsalen er det støpt et eget rom som skal gi en anelse om regnskogens fuktige varme, og her bor en salvator-varan (øgle) og tre kaiman-krokodiller. Foreløpig ikke så store, men de vokser ganske fort, sier Akvariets direktør Stig Sægrov, og siden utstillingen «Livet i regnskogen» skal stå til neste år, får vi følge med i veksten.

Spiskammers med sirisser

Sommerfugler skal der komme også. Store sommerfugler som for øyeblikket holder på å klekkes i en egen kasse der noen av puppene ser ut som hengende vissent løv. Ved siden av står et par kasser med kravlende sirisser - forrådskammer ikke bare for varanen, men også for flere av de andre nykommerne på Nordnes.

Ikke alle er like synlige. Kameleonen er jo kjent for å skifte farge etter omgivelsene, men de var nå å se i går. Verre er det med pilegiftfroskene som har utviklet den sterkeste giften man kjenner. De er små - rett nok med gilde farger - men så blir det en del av moroen å se hvor mange man oppdager bak glassveggen.

Den truede regnskogen

Utstillingen er ikke blott til lyst. Den minner oss om den katastrofale nedhuggingen av regnskogen, skogen som betyr så meget både for verdens klima, livets mangfoldighet - og for den sterkt desimerte befolkningen av urinnvånere.

— Vi vil vise ikke bare amfibiene som dyregruppe, men også regnskogens økologi, miljø og mangfold av arter - regnskogen som truet habitat, sier Sægrov.

Norge har for øvrig sitt eget utvalg av amfibier, og de skal komme på plass i juni, når de er våknet av vinterdvalen. Skulle noen bekymre seg over utlendingenes opphav, kan vi fortelle at de kommer fra en dyrepark i Italia - med nødvendig tillatelse fra det dertil egnede direktorat.

Planlagt vitensenter

Arbeidet med montering av utstillingen begynte i desember, og de ansatte har gjort en kjempejobb, er attesten fra sjefen. I tillegg til regnskog-«kammeret» er der montert en rekke terrarier (landversjonen av akvarier), og mange besøkende vil sikkert bli like betatt av beplantingen som av dyrene i dem - saftig grønt og fargerike orkidéer.

Det har kostet rundt halvannen million kroner å få utstillingen på plass, men det er en investering Akvariet vil få nytte av i sitt planlagte vitensenter. Akvariet har i alle år fokusert på formidling, men vitensenteret skal bli en mer interaktiv formidlingsarena. Den vil få fire hoveddeler: Akvanautica (om de store havdyp), Akvalumina (om alle lyskildene i havet), Akvalogica (lek og lær) og Akvastudica (for skoleelever og studenter). Dette vitensenteret skal være noenlunde på plass i løpet av 2003.

STOISK: Det var så vidt iguanen gadd å snu øyet mot en nysgjerrig bergenser.
FOTO: ØRJAN DEISZ