• Jeg har vært ganske mye rundt i verden. Bergen er den vakreste og fineste byen. Det spiller ingen rolle om det regner.
Guro Istad

Helge Nilsen Alder: Fylte 60 forrige mandag

Bor: Natlandsfjellet

Yrke: Artist

Hvor vokste du opp? — På Laksevåg, oppunder Damsgårdsfjellet i et av de øverste husene. Tumleplassen min var fjellet og skogen. Det forteller jo alt om en flott oppvekst. I gaten var det ikke mange biler, der spilte vi fotball fra morgen til kveld.

Hvor ville du helst bodd? - Ingen andre steder enn i Bergen. Jeg har vært ganske mye rundt i verden. Bergen er den vakreste og fineste byen. Det spiller ingen rolle om det regner.

Hvor går søndagsturen? - Er det én ting jeg sliter med, så er det at jeg ikke er flink til å bevege meg. Det er ett av mine forsetter; å ta meg sammen. Det er for mye PC og TV.

Favorittutested ? - Jeg er avholdsmann. Men jeg liker Banco Rotto på grunn av mange andre ting. Her går folk fra de er 22 til de er 80. Flere generasjoner samlet på ett utested er grådig fint å se. Men jeg er ikke så grådig glad i å gå ut.

Hvor handler du klær? - Jeg handler ikke så mye klær for tiden. Jeg venter på at kroppen skal bli mindre. Men jeg og Tor Endresen tar av og til turer til Amsterdam for å handle jakker. De er grådig flotte å opptre i, samtidig er de ikke så outrerte at det ikke går an å bruke de privat.

De beste skillingsbollene? - Noen har sagt at det er på Lie Nilsen. Jeg er glad i skillingsboller, men jeg er ikke så nøye på hvor jeg kjøper dem.

Ditt beste skoleminne? - Det jeg husker best er at jeg var tredjemann i Bergen som klippet sånn mohikaner. Jeg ble holdt inne i friminuttene, for hele skolen løp etter meg og skulle se på sveisen.

Din bergenske favorittrett? - Kan jeg bruke to? Raspeballer og lettsaltet torsk. Raspeballene må være uten flesk - det har jeg nok av. He he.

Hvor er du medlem? - Jeg tror kanskje jeg er medlem i Brann. Har vært medlem i noen idrettslag; Laksevåg turn- og idrettslag og Brann. Og så har jeg medlemskap i en del videobutikker, he he.

Hva samler du på? - Opptak av fotballkamper som jeg ikke rekker å se på direkten.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Grådig! Det er et grådig... eh, ja... bra uttrykk for å unngå å banne.

Hva er du mest stolt over? - At Torget og Bryggen er blitt hva det er i dag. Da jeg var barn og ungdom var det et sted vi ikke gikk. Det var nifst der. Hva ville du vist en turist? - Jeg ville bedt dem ta banen til Ulriken eller Fløyen og skue utover. Spesielt hvis det var fint vær. Så ville jeg tatt dem med på biltur rundt Bergen, først til Troldhaugen, og deretter til Lysefjorden og Ole Bulls hjem. Og hvis man fikk lånt en båt burde de sett innseilingen til Bergen.

Hva er du minst stolt over? - Alle de svarte gjerdene rundt havnen. Det er trist at vi lever i en verden som må gjerdes inne.

Hva mangler i Bergen? - Bedre kollektivtrafikk og parkeringsplasser. Vi må få baner, slik at vi kan komme oss fort inn og fort ut igjen. Eller kanskje ikke så fort ut. Tenk om de laget en parkeringsplass på Laksevåg, så kunne man ta ferge over til andre siden og spasere inn til byen.

Hva savner du mest når du er på re i se? - Jeg elsker å reise og elsker å komme tilbake. Men jeg blir aldri så lenge borte at jeg savner noe spesielt. En gang jeg var i New York savnet jeg Bergen. Det var for stort.

Det mest romantiske stedet? - Jeg kan være grådig romantisk alle steder. Jeg skaper romantikk der jeg er. He he.

Ditt første kyss? - Det husker jeg ikke, men jeg var sikkert ikke mer enn ti år gammel.

Favorittbergenser? - Rune Larsen. Han er min beste kamerat og en god bergenser. Real, grådig hyggelig, god kamerat.

Har du gått i buekorps? - Ja! Laksevågs Bueskyttere. Jeg har vært både soldat, øksebærer, trommeslager, oppslager eller forslager og hornblåser. Og så har jeg tent tønnebålet på Laksevåg.

Når var du på Stadion sist? - I fjorårssesongen. Jeg så Brann mot Bodø-Glimt. Brann tapte.

Det flotteste byfjellet? - Nattlandsfjellet! Nei da, jeg tuller. Fløyen. Der kan du bevege deg på en annen måte.

En god dag i Bergen? - Da setter jeg bilen fra meg og spaserer mot Fløybanen, utover Øvregaten, forbi Bryggen og ut på havnen - helt til du treffer gjerdene.

Ordfører for en dag? - Jeg vil ikke være det. Hvis ikke jeg får to dager... Nei da, jeg vil ikke!

Bergen om 50 år? - Har ikke peiling. Har du prøvd hun som spår rett her borte? Jeg håper det ikke er så annerledes enn i dag, mer enn de nødvendige løft som må til i løpet av en 50-årsperiode. Rakettbasen kan stå ute på Nordnes.