Silje Midttun

— Dette er gøyere enn annen dans fordi vi må bevege oss mye mer, forklarer Kristina Natlandsmyr (10).

Denne uken har 49 barn mellom 6 og 14 år sluppet spillegleden løs på leiren Sommerstryk for unge fiolinister og cellister. De minste strykerne hadde ikke noe slikt kurstilbud før fiolinisten Kari Knudsen og cellisten Kristin Værholm tok initiativ til Sommerstryk for fire år siden. De begynte med 24 deltakere. Nå har de doblet antallet, men har likevel lange ventelister hvert år.

Intensiv uke

— Det er så gøy, roper Øyvor Salvesen Haldorsen (9) og Juni Maria Jebsen Lynngård (9) i munnen på hverandre når de skal forklare hvorfor de er på sommerleir.

Badepausen midt på dagen står øverst på listen, men konserten på ettermiddagene står også høyt i kurs hos barna.

— Når vi spiller sammen, blir vi ikke nervøse, forteller Øyvor.

— Og hvis en spiller feil, er det ingen som hører det hvis alle de andre spiller rett, legger Juni Maria til og ler.

De unge musikerne har hatt en intensiv uke på Steinerskolen på Skjold med privattimer, orkestertimer, komposisjon, rytmikk og afrikansk sang og dans. Utviklingen fra mandag til fredag er stor. Alle får bedre rytme og mange blir flinkere til å spille i tempo. De ferskeste strykerne er ofte de som gjør størst fremskritt.

Nye vennskap

Tre jenter har tatt fiolinene med seg ut og spiller sammen i en ring. De 11 lærerne på Sommerstryk legger vekt på å vekke spillegleden hos de unge musikerne og de lykkes godt. Mange får en gnist til å øve mer etter at de har vært på kurset og flere kommer igjen år etter år.

— Jeg har vært her alle fire årene. Du får mange nye venner her også, forteller Øyvor og legger armene rundt halsen på Juni Maria. De har blitt gode venner denne uken.

— Mange av barna blomstrer opp sosialt. Noen av dem er kanskje alene om å spille i omgangskretsen. Her treffer de mange likesinnete, sier Kristin Værholm.

<b>FLINKE MUSIKERE:</b> Afrikansk sang og dans krever full konsentrasjon og innlevelse hos barna. Det er viktige elementer for å bli flinke musikere.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG