• Skal vi inn i det gamle rustne huset der? Håper det ikke er sånn inni! Men da de var vel inne i huset storkoste de to fire år gamle guttene seg.

Roald Stig Jørgensen, veteranbileier

ØIVIND ASKJOAKIM ENGER (foto)

Pelle og Brage er nesten fem år, og går i Birken barnehage på Landås.

— E du skitten på hendene Pelle. Pelle se, den har bare ett sete. Så hoppet de opp i noe som en gang har vært en racerbil.

— Brage, vi går opp i den traktoren der. Den har ingen seter.

De to guttene sprang fra det ene til det andre. Snart gliste de fornøyd, og holdt frem de skitne hendene, omtrent som de var med i en Blenda-annonse.

Hotellbilen

I går inviterte Bergen veteranvognklubb til treff på Bergen Tekniske Museum på Møhlenpris. Her fikk noen av medlemmene vist frem klenodiene sine.

Roald Stig Jørgensen har en virkelig sjeldenhet, en åpen Studebaker President 1930-modell som ble kjøpt ny fra USA av Union Hotell i Øye. Hotellet brukte åtteseteren til overlandturer fra Øye til Hellesylt, Stryn og Geiranger, og hentet hotellgjester på kaien. Den er helt sikkert avbildet på gamle fotografier fra Trollstigen eller i området der inne.

I 1967 kom den til Bergen, og Jørgensen fikk fort øynene sine på den spesielle bilen, men måtte vente før anledningen kom. For 13 år siden kunne han endelig overta den gule bilen som det bare er syv igjen av. Merkelig nok finner vi to av dem i Bergen.

— Du skal ikke selge den vel?

— Selge? Nei, e' du galen. I hvert fall ikke før jeg sitter på gamlehjemmet.

Et lyseblått vidunder

Sånn er det vel med Bård Sørheim også. I mange år kan han kose seg med det lyseblå vidunderet han kjøpte ferdig restaurert fra USA for et par år siden. Sum: omtrent 300.000. Skjønnheten er av merke Buick og ble produsert i 1948.

— Jeg bruker den bare til hobbykjøring, til treff og sånn. I påsken var vi i England.

Hjemme i garasjen står det to veteraner til, lunt og godt med varmekabler i gulvet.

— Om vinteren blir det mye fuktighet, og vi kan ikke la veteranene ruste.

Han har vært nøye med å sette Buick'en på et tørt sted inne i den store trikkehallen, for noen steder drypper det.

— Det er veldig trist med dette taket, sier han. Så ser vi opp. Uff, sier vi bare.

Skaper liv og røre

Roald Stig Jørgensens Studebaker sto her inne noen år, og da dryppet det på setene. Han har derfor bilen i sin egen hjemmegarasje. Der har han skrudd og reparert, overhalt motor og gir, stoppet seter og mye annet.

Veteranbilentusiastene har en slik samling to ganger i året her inne i den store trikkehallen.

— Vi forsøker å få til litt liv i museet, sier Bård Sørheim, og legger til at inntektene på salg av billetter, vafler og annet går uavbrutt til museet.

Vi tviler ikke på at de trenger kronene, for deler av utstillingen ser rett og slett ut som en skrothaug. Men det er verdifullt skrot sies det, og hver minste bit en del av vår tekniske kulturarv.

HOTELLBILEN: Denne Studebaker'en til Roald Stig Jørgensen har fraktet mange hotellgjester gjennom årene. I går var den med på utstillingen på Møhlenpris. FOTO: JOAKIM ENGER
Joakim S. Enger
DETTE VAR GØY: Brage og Pelle koste seg. FOTO: JOAKIM ENGER
Joakim S. Enger
FRA USA. Dette lyseblå vidunderet kom ferdig restaurert til Bergen for 2-3 år siden. FOTO: JOAKIM ENGER
Joakim S. Enger
ONKEL POLITI: Tore Lystrup skrev ut politibilsertifikat til seks år gamle Ulrik Tobias Andersen. FOTO: JOAKIM ENGER
Joakim S. Enger