• Brennmaneten blir veldig delikat og fin når den er kokt, sier Børje Møster.

Redaktøren i bladet Fridykking og undervannsjakt slår et slag for en av havets mest forhatte skapninger, brennmaneten.

— Folk må komme seg ut i sjøen og utnytte dem flotte muligheten de har til å lage brennmanetsuppe, sier Møster, som mener at retten er både sunn og næringsrik.

Fast og fin

Manetsuppe er ikke helt uvanlig i deler av Østen, men i det siste er retten blitt ganske populær også blant den harde kjernen av fridykkere i bergensområdet.

— Maneten har en ganske nøytral smak, men er salt og har en artig konsistens, sier Møster.

- Som gele?

— Nei, den er nok litt fastere når den er kokt, sier sjømatentusiasten, som også er daglig leder for nettstedet Frivannsliv.no.

Oppskriften

Hvis du har lyst til å prøve selv, er dette oppskriften som dykkerne i Bergens-området bruker når de tilbereder brennmanetsuppe:

  • Damp noen skjell og strandsnegler i en blanding av sjøvann og ferskvann (halvparten av hver).
  • Tilfør småhakket tang av ulike typer, gjerne også noen småfisk og strandkrabber.
  • Ta ut alt som skal spises og legg det på et fat. La kraften være igjen i gryten.
  • Skjær bort og kast brennmanetens tentakler (her kan det være lurt å bruke hansker). Hakk opp resten av maneten og kok bitene i kraften.
  • La manetbitene koke i ca. 5 minutter, til de krymper til halv størrelse.
  • Nyt din ferske brennmanetsuppe!

Kunne du tenke deg å spise maneter? Skriv gjerne noen ord i feltet under!