I dag begynte Googles spesialutstyrte Street View-biler å kjøre rundt i Oslo og Bergen for å fotografere på gateplan. Bilder som vil bli bearbeidet og deretter lagt inn og gjort søkbare i den norske versjonen av karttjenesten «Street View» , som er en del Google Maps.

Ved å vise hvordan gatene ser ut i virkeligheten, er tanken bak Street View at det skal bli lettere for folk å finne veien dit de skal, skriver Aftenposten.no.

Av hensyn til personvern benyttes teknologi som anonymiserer ansiktene til alle avbildede personer og annen personlig informasjon som for eksempel registreringsskilter på biler, bedyrer Google.

Les også: Google den allmektige | Smil, du er på Google

SKJERMDUMP: Street View fra Roma, Colosseum.

Datatilsynet kritiske Men Datatilsynet liker dårlig at norske gater og nabolag blir gjenstand for denne typen avfotografering og karttjeneste.

— Vi er kritiske og liker det dårlig, men så lenge Google sørger for å anonymisere ansikter, bilskilter og lignende slik at man ikke kan identifisere personer, er det ikke noe brudd på personopplysningsloven slik den praktiseres i dag, og vi kan følgelig ikke gjøre noe for å stoppe denne typen tjenester, sier senioringeniør i Datatilsynet, Atle Årnes.

Årnes mener karttjenestene blir stadig mer ekstreme, og understreker at det vil være særlig kritisk å sørge for full anonymitet ved avbilding av helseinstitusjoner og lignende. Datatilsynet har hatt møter med Google i forkant av lanseringen av «Street View».

Også den norske søkemotoren Sesam har en tilsvarende karttjeneste, kalt Gatebilder .

Store protester Street View ble gjenstand for store protester da tjenesten som gir brukerne tilgang til bilder av gater og hus ble lansert i Storbritannia i mars.

Bildet av et nakent barn som leker i hagen måtte fjernes, og i den britiske landsbyen Broughton i Buckinghamshire ble sågar Googles kamerabil jaget ut av byen.

En trussel mot personvernet, og et verktøy for kriminelle hevdet mange.

Nå er det norske gater og nabolag som står for tur og skal avfotografers av av spesialutstyrte biler med kameraer på taket. Prosessen vil ta flere måneder, og Google kan derfor ikke si eksakt når Street View vil lanseres med bilder fra Norge.

Hva synes du om Googles nye tilbud? Si din mening her.