SISSEL HAMRE DAGSLAND

På spisestuebordet rett innenfor bugner det av tradisjonsrik bergensk bakerkunst. Det er brød med fletninger og mønster i selve deigen, og brød med utenpålagt, forseggjort dekor. Dette er også brød til fest — brudekake, gavebrød, julevørterbrød. Det er ikke hverdagens brød men skuebrød, sier bakermester Martin Alsaker, og lar oss forstå hvor det ordet kan ha kommet fra..

Else «Sprossa» Rønnevig fra Lillesand, kjent bygningsbevarer, bakerovnentusiast og nå også brødhistoriker, er ute med boken «Fint Brød». Den presenterer hun hjemme hos datteren Maren, som er husfrue i Stabburveien. Her har hun satt representanter for Bergens lange bakertradisjoner stevne for at de sammen kan vise frem brød, snakke om brød, smake på brød. Fra Baker Brun kommer både Martin Alsaker og broren Gunnar Alsaker, firmaets daglige leder.

Et herlig midtpunkt

Skjønt enige er de tre om brødets sentrale plass både i kulturhistorie og på matbordet. Brød finnes i uendelig mange varianter, brød er en glede å skape, en glede å gi vekk, et herlig midtpunkt ved fest og høytid. Det understrekes ekstra sterkt nå når julen stunder til.

Det er historien om brødet her i landet Else Rønnevig forteller i sin bok. Mye følger med: historien om bakerovnene, om kornet og melet, om trau og brødfjøler, broderte tekstiler til brødet, brødfat i porselen og fajanse, brød i tro og overtro, brød i billedkunst, sang og dikt.

Og så disse utskårne formene av tre, da, som kan gi brødene et sirlig mønster på overflaten. Else har funnet slike på museer, og fått laget kopier. De skaper undring ved brødseansen i Stabburveien: former av tre i glovarm ovn? Jo da, det går faktisk fint, men ved mange gangers bruk kan de bli en tanke brunsvidde.

Kjente brødbakere

Med blant dagens brødentusiaster i Stabburveien er også Aicha Bouhlou, kjent i Bergen ikke som brødbaker men som innehaver av Galleri Bouhlou hvor hun i mange år har presentert utstillinger med sentrale norske billedkunstnere. Aicha er en av et stort knippe personer, kjent for ganske annen virksomhet i kulturliv og norsk offentlighet, som i Elses bok får dele sine brødminner og brødoppskrifter.

For Aicha dreier det seg om barndommens somrer i Marokko, hvor slekten har sin bakgrunn. Her hadde hun som andre småjenter oppgaven med å bære brød som var ferdig formet hjemme, til bakeren for å få dem stekt. Så brød har for Aicha alltid vært noe viktig og jordnært mellom slekt og venner, og hun gir til beste en oppskrift som blant annet. inneholder olivenolje, sesam- eller anisfrø og honning. I hennes hus hører brødet med ved hvert måltid.

At Else Rønnevig har fått med suksessrike kokker som Arne Brimi og Trond Moi i brødboken er ikke så forbausende. Mer overraskende er det kanskje at biskop Rosemarie Køhn presenterer hjemmebakte «avletter» som hun gjerne bruker ved nattverden i stedet for smak- og luktfrie oblater. Eller at høyesterettsadvokat Jens Kristian Thune er en ivrig brødbaker med egen bakerovn på sommerstedet i Lyngør. Skuespiller Elsa Lystad baker brød, og det gjør også tekstilkunstner Ellinor Flor og billedkunstner Ulf Nilsen. Jan Erik Vold har et forhold til loff, som han også har skrevet dikt til, og Toppen Bechs brød er selvsagt «herskapelige».

Brød og ballett

Lokalt er ellers Carte Blanches kunstneriske leder Arne Fagerholt en ivrig talsmann for at sultne dansere trenger solid føde etter forestilling. Da er de skrubbsultne, og trenger noe annet enn små kanapeer på en mottakelse, eller pølse i brød fra nærmeste bensinstasjon. Nei, gi dem heller grove rundstykker som inneholder en god porsjon rug, mener Fagerholt. Komiker Christine Hope forteller om hvordan brødbakemaskinen Melissa kom inn i familien, og førte til at de etter hvert ble helt selvstendige brødbakere. Og Baroniet Rosendals leder Anne Grethe Honerød beskriver hvordan himmelske brød blir til i bakerovnen i Baroniets Gamlakjøken.

Else Rønnevig hyller i boken sin mor og sin mormor for de gode bakeopplevelser hun fikk sammen med dem i barndommen. Nå har hun selv i mange år arbeidet med å gi råd om både bakerovn-bygging og brødbaking, og har tro på en renessanse for den glede dette kan gi. Brødrene Alsaker vil med Baker Brun-firmaet gjerne gi folk allsidige brødvarer som smaker hjemmebakt. Arbeider da de og Else med motsatte målsettinger? Slett ikke, forsikrer de. For få kan vel makte å bake alt sitt brød selv i bakerovn - men at de gjør det innimellom forsterker gleden ved godt brød, og det kan profesjonelle bakere bare vinne på.

Bjørn Erik Larsen