SISTE: Bergensbanen åpner igjen klokken 13.30, sier pressevakt Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket.

Strekningen mellom Haugastøl og Nesbyen er stengt for togtrafikk på grunn av feil med sporet. NSB har satt inn busser på strekningen.

— Et godstog med låst hjul har gitt 12 skinnebrudd mellom Geilo og Haugastøl. Det tar tid å rette opp, og vi må regne med at stengingen vil vare ut dagen, sier Skarpen.

Forsinkelser

Skinnebruddene har gitt kraftige forsinkelser for nattogene. Også reisende med dagtogene må regne med at toget tar lenger tid enn oppsatt. På nettsidene skriver NSB at noen busser går direkte mellom Nesbyen og Haugastøl, mens noen stopper på stasjonene underveis.

Forsinkelser til tross, de reisende bør møte på stasjonen til rutetid, er rådet fra NSB.

NSB åpner for å refundere eller bytte billetter for de som ikke vil bruke den ekstra tiden.

— Ta kontakt med kundesenteret. Vi er åpne for å refundere billetter eller flytte reisen til sporet åpner igjen, også for reisende med billetter som egentlig ikke lar seg endre, sier pressevakt Liv Eggebø i NSB.

Det var altså et godstog som skapte dagens problemer på Bergensbanen. Pressevakt Skarpen i Jernbaneverket forklarer hva som skjedde:

Låst hjul

— Et av hjulene på et godstog på vei over fjellet i natt låste seg. Det tok en stund før togføreren merket at hjulet var låst. Da hadde det låste hjulet hoppet opp og ned på linjen og var nesten nedslitt. Vekten av et godstog er stort. Resultatet var 12 brudd på skinnene.

Signalsystemet oppdaget skinnebruddene og skiftet ikke til grønt for neste tog. Toglederen sendte så ut mannskap for å sjekke. De oppdaget bruddene.

- Hvordan blir feilene rettet?

— Ett og ett brudd må skjæres ut og erstattes med en ny skinnebit som så sveises på. Skinnene er helsveiset hele veien fra Bergen til Oslo. Det var før i tiden at skinnegangen hadde skjøter, noe som merktes hver gang toget passerte en skjøt, sier Skarpen.