TROND NYGARD-STURE

EYSTEIN RØSSUM

GARD STEIRO

— Vi er kjente fra skoledagene, men det har overhodet ikke hatt noen innflytelse på denne saken. Jeg har ingenting å skjule, og skal forklare meg i retten når den tid kommer, sier Atle Anderssen.

Arvingene har nå saksøkt advokaten som sto for salget og Bergen kommune, på grunn av Overformynderiets rolle i salget. Tidligere overformynder Atle Anderssen blir innkalt som vitne.

Krever inntil en mill.

BT omtalte saken 6. og 7. mai. BT skrev da om hjelpevergen, advokat Hjalmar Olseth jr., som solgte hjelpetrengende Borgfrid Eides (87) eiendom uten å annonsere den til salgs. Isteden ble villaen på Hop solgt i det stille til en kjøper for 700.000 kroner.

Daværende overformynder Atle Anderssen godkjente salget til sin bekjentskap.

Arvingene mener at kjøpesummen var altfor lav som følge av at villaen på den ett mål store eiendommen verken ble annonsert eller vist frem for mulige kjøpere. Kravet er på inntil en million kroner.

Spørsmålet arvingene nå stiller er om Overformynderiet ga kjøperen urimelige fordeler på grunn av vennskapsforholdet mellom kjøper og overformynderen. Det avviser imidlertid Anderssen.

-Vennskapelig forhold

— Det eneste Overformynderiet gjorde var å godkjenne salget på grunnlag av de opplysningene vi fikk fra hjelpevergen som sto for gjennomføringen av salget, sier Anderssen.

Også hjelpeverge og advokat Hjalmar Olseth jr. er en kjenning av Anderssen: De er begge mangeårige medlemmer i frimurerlosjen i Bergen.

Om sin forbindelse til kjøperen, sier Anderssen følgende:

— Jeg har kjent henne fra skoledagene. Siden har vi hatt sporadisk kontakt via felles kjente og venner. Vi har et vanlig vennskapelig forhold. Ut over det vil jeg ikke diskutere private forhold, sier han.

Han avviser at de har hatt noen nærmere forhold enn dette.

-Kjenner ikke til klage

BT har tidligere skrevet at en av arvingene skal ha oppsøkt Overformynderiet etter at budet hadde kommet inn, men før salget ble godkjent. Arvingen skal da ha informert Overformynderiet om at alt ikke hadde gått riktig for seg, og forsøkte å stoppe salget.

— Hvorfor kontrollerte dere ikke salgsprosessen grundigere da?

— Dette kjenner jeg ikke noe til. Jeg har overhodet ikke vært i kontakt med arvingene i denne saken. Det er iallfall ikke meg de har snakket med. Jeg kjenner heller ikke til at noen forsøkte å stoppe salget, sier Anderssen.

— I ettertid, hva synes du om måten dere håndterte salget på?

— Jeg vil ikke uttale meg mer om dette. Jeg skal avgi vitneforklaring i retten.

- Fikk ikke innsideinfo

Kjøperen, en kvinne i 70-årene, beskriver sitt forhold til Anderssen slik:

— Vi har gått på skole sammen, så vi har kjent hverandre i veldig mange år. Og kjenner hverandre fortsatt. Men om du spør meg om vi har vært samboere eller noe sånt noen gang, så er svaret mitt nei. Hvis du tror at jeg har brukt han, så er det feil, sier hun.

— Dere har aldri vært kjærester?

— Nei da, det kan jeg ikke si at vi har vært, sier hun.

— Hvordan fikk du vite om at huset var til salgs?

— Jeg har av private grunner hatt mye med overformynderiet å gjøre gjennom mange år. Jeg har sagt til dem at jeg har vært interessert i et mindre hus i nærheten av der jeg bor, og syntes jeg var veldig heldig da det kom et hus til salgs. Hvis du antyder at jeg skulle ha noe innsideinformasjon, så hadde jeg ikke det. Jeg har opptrådt som en vanlig kjøper, og gjort det jeg har fått beskjed om, sier kvinnen, som synes det er ubehagelig å bli dratt inn i tvisten mellom arvingene, advokat Olseth og Overformynderiet.

Tips bt på tips@bt.no eller 48 19 56 13