TRULS SYNNESTVEDT

ØRJAN DEISZ (foto)

Da er det på tide at både du og grinungene tar et lite friminutt fra julehandel og julemas. Finner et pusterom i kaoset mellom køene og kortautomatene. Sant?

På tide at du sjekker byens ro, på en lun kafé i en sidegate, i en park, et kirkerom — eller hvorfor ikke på en massasjebenk.

BT har prøvesklidd noen hvileskjær for deg. For å gi deg velmente tips om hvor du kan puste ut mellom slagene, når du for alvor kaster deg ut i gavekrigen, med ønskelistene i ene hånden og bæreposene i den andre. Her er noen assorterte forslag:

Start på Festplassen

  • På Festplassen kan du ta første handlepause. For å gjøre deg kjent med det nye byrommet. Nyte det kinesiske gulvet, murene, gjerdet og trapper. Alt det nye. Gå på sightseeing mellom benker og beplantning. Tørrtrene litt til 17. mai.
  • Den studentfrie roen har senket seg på Nygårdshøyden og Sydneshaugen. En rusletur i Muséhagen får musaken ut av sjelen. Både vinterjasmin og pyntekål står i blomst og vinterrosens knopper er sprekkeferdige.
  • På Nordnes, i Barnas Katedral Nykirken, har skoleelever dekorert kirkerommet med fargerike bilder. I morgen er det adgang i kirken mellom klokken 12.30 og 16. Her kan hele familien ta til vettet igjen, under dåpsengelen.
  • En tur med Beffen fra Nykirkekaien kan også gi sjelen et rolig friminutt, de tre minuttene det tar å dunke seg over Vågen. Her er verken julenisser eller kjøpepress om bord, bare skipper Harald Holmedal og en håndfull passasjerer.
  • Noen vil trenge litt mer håndfast debrifing fra julegatene enn en Beffen-tur. Da kan for eksempel Pusterommet Kroppsterapi og Avspenning i Holmedalsgården på Bryggen være stedet å komme til hektene. Kroppsterapeut Therese Krzywinski tilbyr et velluktende tempel av et benkerom og påstår at massasje kan være stressforebyggende. Og det gjelder vel også julestress.
  • Et klassisk pusterom er kafébesøket mellom to kjøpesentre. Vågen Fetevare i Kong Oscars gate er et godt valg. Med byens største skillingsboller og gamle kinostoler som sofa. Og mye annet som absolutt ikke er jul.

Tante-sherry

Trenger du andre unnskyldninger for å lindre julegavestresset en stakket stund, så kan du jo kan stikke innom Fotballpuben, nyte en fotballkamp og røyke i vilden sky. Junioren kan plasseres hos Pippi Langstrømpe på Engen.

Eller du kan besøke en forsømt tante og onkel som bor i sentrum. Og ta med en julegave.

Kanskje får du et glass sherry å roe deg på.