Flere norske bedrifter har i dag fått en faks med tilbud om å kjøpe boken «Unngå svineinfluensa». Ifølge de anonyme sitatene som står trykket på reklamen, skal boken med dødninghoder på forsiden være «den viktigste boken dette tiår» og «boken som redder liv».

– Boken er kort og greit en samling av informasjon om svineinfluensa. Det viktigste den inneholder er hvordan du kan unngå å bli smittet, men også hvordan du kan unngå å smitte andre, sier Arne Johansen, daglig leder i Helse Fakta, til bt.no.

– Finnes ingen ukjente triks

– For de fleste er det vanskelig å orientere seg om svineinfluensa. Den ene dagen skriver media at alle kan dø, og den neste dagen skriver de at det ikke er så farlig, og det er vanskelig å vite hva en skal tro på. Derfor har vi forsøkt å samle all informasjonen på ett sted, sier han.

Det samme har myndighetene gjort. De har opprettet en egen gratis samleside med løpende oppdatert informasjon om svineinfluensa på pandemi.no.

– Hva slags hemmelige triks er det man kan få i boken «Unngå svineinfluensa» som man ikke allerede vet?

– Så vidt jeg vet så finnes det ingen ukjente triks for å unngå svineinfluensa, sier Johansen.

– Det er samling og utdyping av informasjon om svineinfluensa. I tillegg inneholder boken generelt hvordan svineinfluensa oppsto og hvordan smitten har utviklet seg. Vi kjenner ikke til at det finnes andre bøker som inneholder det samme.

Ukjent forfatter

Boken, som koster 298 kroner inkludert frakt, har 96 sider og er skrevet av Carl Kieldberg. Johansen kan ikke oppgi hva slags grunnlag Kieldberg har for å skrive en slik bok.

– Carl Kieldberg er en såkalt ghostwriter, sier han.

– De fleste i Norge ville være overrasket hvis de visste hvem denne forfatteren var.

Han kan heller ikke si noe om nøyaktig hvor lenge siden det er at boken ble skrevet, eller når det første opplaget var klart.

– Det er ikke veldig lenge siden, det har gått fort, sier han.

– Hvor stammer de anonyme sitatene på reklamen fra?

Vi trykket først opp et prøveopplag som ble gitt til en del utvalgte personer, og som forsvant forholdsvis umiddelbart. De som er sitert på reklamen vår er disse kundene. De har lest boken og gitt oss tilbakemelding.

To og en halv ukes ventetid

Ifølge Johansen har boken vært populær.

– Det er et større marked for dette enn hva vi trodde. Bare i dag har vi fått henvendelser fra et tresifret antall som ønsker boken, og det er mer enn vi forutså , sier Johansen.

Det har ført til at det nå blir ventetid på boken. Ventet leveringstid av «boken som redder liv» er nå to til tre uker.

– Hva skal de som har bestilt denne boken gjøre i tre uker for å «unngå svineinfluensa»?

– De fleste har nok fått med seg til nå at det viktigste er god håndhygiene, sier Johansen.

– Du synes ikke det er dyrt med nesten 300 kroner for informasjon man kan få gratis?

Nei, det synes jeg ikke. Informasjon som dette finnes ikke når du klikker deg rundt, og det er ikke dyrere enn andre lignende bøker på markedet.

Vet ikke om boken eksisterer

På reklamen for boken, som også henviser til den noe tynne websiden helsefakta.no, hevdes det også at «boken er et nyttig verktøy for myndigheter og helsevesen».

– Har dere vært i kontakt med myndigheter og helsevesen og hørt om de vil ta i bruk boken deres?

– Ikke annet enn at noen av de første kundene våre har vært involvert i helsevesenet, sier Johansen.

– Dette har ikke noe med det offentlige helsevesenet å gjøre.

Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver i Folkehelseinstituttet, Harald Pors Muniz.

– Dette ukjent for oss. Vi har ikke sett boken, og vet ikke om den eksisterer en gang. Vi kan naturlig nok ikke kommentere den før vi har sett den, sier han til bt.no.

Den norske legeforening

Et søk på helsefakta på Google, gir henvisninger til Tidsskrift for Den norske legeforening på topp.

– Dette er ikke noe legeforeningen har noe med å gjøre i det hele tatt, sier nettredaktør Stine Bjerkestrand i Tidsskrift for Den norske legeforening til bt.no.

Johansen sier at han ikke har hørt om dette før, og heller ikke tror at det vil skape assosiasjoner mellom boken og legeforeningen.

– Jeg vil anta at de fleste ikke vil tro at de to har noe med hverandre å gjøre, sier han.