Beboerne på Sydnes og Nøstet var lei av at de pikyrendes små, grå og lette plastboss-spannene deres stadig vekk ble veltet av sultne måker, kråker og rotter, eller at de rett og slett rullet av gårde i byens mange hustrige vindkast.

— Først skrev vi om bossproblemet på hjemmesiden vår sydnes.no. Så fikk vi i stand en «rotteavtale» mellom beboerne og et skadedyrfirma, som innebærer utsetting og oppfølging av flere rottefeller. Nå følger vi opp ved å skifte ut 70 av de små, grå sentrumsboss-spannene med én stor container, forklarer velforeningsleder Tormod Carlsen fornøyd.

Pionerprosjekt

Fordelen er at ingen lenger trenger å flytte spannene sine opp og ned mellom hver tømming, mens ulempen er at alle må gå litt lengre for å kaste bosset sitt.

— Folk synes likevel det er en udelt fordel med den store bosscontaineren, plassert på et velforeningsstøpt betonggulv foran garasjeanlegget nede i Baneveien. Vi har ikke hatt en eneste klage siden containeren kom i sommer, istemmer styremedlem John Erik Ågotnes. Sammen med Carlsen og Hans Petter Svege har de tre velforeningsmedlemmene hatt ansvaret for å få bukt med bossproblemet i nærmiljøet.

De kontaktet Bergen Interkommunale Renholdsverk (BIR) for vel et år siden, og har siden da fått god hjelp av BIRs kundeveileder Terje Ellefsen.

— Det er ingen andre i sentrum som har tenkt på å bytte ut de små bosspannene med en container. Containeren i Baneveien er i så måte et pionerprosjekt fra vår side. Da er det kjekt å se at ideen også fungerer i praksis, sier Ellefsen.

Ønsker seg boss-sug

Men den engasjerte velforeningen nøyer seg ikke med å ha skaffet til veie en stor bosscontainer:

— Kanskje vi kan koble oss på boss-suget til de nye leilighetene som bygges i Baneveien nå? undres Carlsen.

— Nei, de er nok dimensjonert kun for disse leilighetene. Men dersom Sydnes og Nøstet Vel vil ha sitt eget boss-sug, har de selvsagt muligheten til det. Men da må de selv investere i både graving, nedkast og tank. Å tømme bosset, derimot, det er vår jobb, forklarer BIR-kundeveileder Ellefsen.

ANNE-GRETHE DAHL