TRULS SYNNESTVEDT

Hun var Bergens operettedronning og sceneprimadonna i flere teatergenerasjoner — aldri glemt av bergenserne for rollene i underholdningsklassikere som «Den glade enke», «Call Me Madam», «Flaggermusen» og «Annie Get Your Gun».

Og hun bar det ganske ubergenske navnet Norma Balean, som forresten skal uttales «belin».

— Mange tror visst at mammas navn var et kunstnernavn, men det var det slett ikke, forteller Inger Norma Balean (57). En Norma hun også.

Og i neste uke skal den bereiste avdelingssjefen ved Turistinformasjonen i Bergen ut på en reise hun aldri før har gjort.

Ikke blant de lengste, men definitivt blant de mer spesielle.

Da skal hun nemlig til Oslo for å oppleve konsertversjonen av den italienske operaen som hennes skuespillermor ble kalt opp etter. «Norma», av Vincenzo Bellini. Hennes engelske fars favorittopera.

«Fiasco, fiasco», sa Bellini selv om operaen etter premieren på La Scala i Milano for 172 år siden, men senere ble verket bejublet som et mesterstykke.

— Jeg har aldri før registrert at denne operaen er satt opp eller sunget i Norge, og jeg har selv aldri sett den, forteller Inger.

Og vedgår blankt at det nok blir en merkelig opplevelse å høre operaen hennes mor fikk sitt navn fra.

Ikke minst fordi historien om hvordan Norma Balean fikk begge sine navn, også er ganske spesiell.

Født i England

— Mamma ble født i England i 1907, etter at hennes mor Johanna hadde reist fra Bergen til London som hushjelp hos familien Balean noen år tidligere, ved århundrets begynnelse, forteller Inger.

I London ble den unge frøken fra Bergen forelsket i sønnen i herskapshuset, og forelskelsen ble gjengjeldt, mot familiens vilje.

Likevel ble det ekteskap og senere tre barn, Norma og to brødre. Men den velstående London-familien skal ha slått hånden av det unge ektepar.

— Hva som senere skjedde vet jeg ikke i detalj, men mormor kom i hvert fall tilbake til Bergen i 1914, med sin syv år gamle datter Norma og hennes to brødre. Da hadde hun og ektemannen åpenbart skilt lag. Han var da blitt bankmann i Kina, men døde få år senere, i 1921.

Bergensk lynne

I Bergen begynte Norma etter hvert på U Pihl Pikeskole og var senere ekspeditrise i en gullsmedforretning før hun teaterdebuterte i operetten «Cirkusprinsessen» i 1928.

Dermed var hun hjelpeløst ute på de skrå bredder og ble gradvis etablert i bergensernes teaterhjerter som en «primadonna helt uten primadonnanykker».

Ifølge Bergen Kulturguide har en bergensk ordfører sagt om henne at «Hun evnet å identifisere seg med bergensk lynne, taleform og manerer, og representerte det beste i denne byen av livsutfoldelse og humør».

Det endte med Kongens fortjenstemedalje i gull og frimerke.

Og om hennes grep på publikum forteller en fornøyelig Herbrand Lavik-skildring fra boken om Den Nationale Scenes historie det meste. Anledningen er premieren på operetten «Call Me Madam» sesongen 1954-55. Generalprøven hadde bare gått så som så. Men så!

«...Norma Balean har en enestående publikumskjærlighet blant bergenserne... I en liten sang hun hadde med Ulfung, «I'm In Love»...hivde hun seg uti og ble seg selv, med smittende overstadighet, en steikande frisk og tidig småtøs fra Bergen. Og dermed utløste den akkumulerte elektrisiteten seg med et tordenskrall. Siste bussen gikk, tiden for pjolterbestillinger på Norge ble overskredet, men publikum satt kvar og stormklappet og trampet og hujet, og Norma sang og sparket dacapo på dacapo. Det var fantastisk og utrolig. Men det er også sjeldent hell for en synder å få være øyenvitne, når berget kommet til Muhammed.»

Det er vel det som i dag kalles en sekser på terningen. Eller en syver!

God tur til Oslo Konserthus og «Norma», Inger Norma!

MOR OG DATTER: I 1907 ble Norma Balean oppkalt etter farens favorittopera «Norma». Tirsdag i neste uke skal datteren Inger Norma oppleve operaen for første gang, i Oslo Konserthus.

STJERNELAG: Norma Balean (nummer to fra venstre) sammen med resten av Den Nationale Scenes kvinnelige stjernelag på 1960-tallet. Fra venstre Astrid Schwab, Norma Balean, Anne Gullestad, Randi Lindtner Næss, Karin Hox og Inger Marie Andersen. Bildet er tatt i 1962.

ARKIVFOTO: ARNE NILSEN.

FRIMERKE: I fjor ble Norma Balean hedret med frimerke-status, sammen med andre folkekjære skuespillere som Rolf Just Nilsen og Tordis Maurstad.