ELISABETH LANGELAND MATRE

Med «Bridge over troubled water» og «You'll never walk alone» sjarmerte Tor Endresen og Rune Larsen forbipasserende og spesielt inviterte på Haukeland Universitetssykehus i går.

Men de var ikke kommet bare for å synge. Her skal det rulles kroner til en høyteknologisk maskin i Bergen som kan oppdage kreft på et mye tidligere tidspunkt enn nå.

— En vinterkveld i fjor ringte telefonen. Noen lurte på om jeg ville være med i Styret i Medisinsk Høyteknologisk Forskningsfond, fortalte Rune Larsen. Hans kompetansenivå innen forskning er ifølge ham selv noe begrenset, men han innså at her er var det mennesket Larsen som talte. Han sa ja.

40-50 millioner koster PET-maskinen som Sverige har hatt i 20 år og Danmark i ti. Nå skal Norge og Bergen få sin, det er styrets første oppgave. Initiativtakerne består blant annet av en jurist, bankdirektør og senterleder, og målet er å få inn 20 millioner kroner i løpet av 2005.

— Vi ønsker at dette blir en folkeaksjon, sier styreleder Svein Allan Pedersen.

Allerede neste helg blir innsamlingen synlig i byen. På samtlige kjøpesentre vil røde tøyarmbånd bli solgt til 30 kroner stykket med påskriften «Vi er med».

— For en gangs skyld skal vi ikke legge noe kjøpepress på kundene, annet enn å be dere kjøpe dette armbåndet, smilte senterleder Ingunn Borgen Hansen, et av styremedlemmene - og la til: Kanskje det kan bli årets julegave?

TIL PET-SKANNER: I går avduket fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg og Inger Thormodsen denne innsamlingsplaketten på Haukeland. En frivillig gjeng skal samle inn penger til en PET-skanner, som ennå ikke finnes i Norge. Den oppdager kreft på et mye tidligere stadium.<p/>FOTO: EIVIND H. NATVIG