GURO ISTAD

— Jeg har spist sopp i mange år. Det er egentlig flaks at jeg ikke er død, sier kunstner og soppentusiast Kyrre Grepp.

Kunstneren og soppentusiasten humrer, men er egentlig temmelig opprørt. Flatklokkehatten er omtalt som meget giftig i folderen «Giftige sopper» som er utgitt av Sosial- og Helsedirektoratet. Den kan gi mage- og tarmbesvær, samt alvorlig leverskade.

— Jeg synes det er ganske alvorlig, sier Grepp.

Likner god matsopp

Hver høst legger han ut på sopptur. Før han går på tur, sjekker han soppbøkene sine for å friske opp hukommelsen om de ulike soppartene. Det var sånn han oppdaget avviket.

— Jeg har tatt det som en selvfølge at det som står i bøkene er sant. Jeg ble jækli paff da jeg så dette, sier Grepp.

I Aschehougs bok «Soppene i farger» fra 1971 omtales flatklokkehatten på denne måten: «Lukt ved brytning melaktig. Smak mild. Kjøtt blekbrunt. (...) - Bra blandingssopp til steking».

Flatklokkehatten er til forveksling svært lik stubbeskjellsopp. Dette advares det om i folderen fra Sosial- og Helsedirektoratet.

Grepp er alltid forsiktig når han plukker sopp. Selv om han anser soppkunnskapene sine som stødige, er han svært forsiktig med å plukke sopper som kan forveksles med giftige sopparter.

— Du skal ikke ta feil, advarer han.

Nå tør ikke Grepp å spise den ufarlige stubbeskjellsoppen lenger.

— Den er for lik flatklokkehatten. De vokser omtrent på samme sted også, sier han, og medgir at det er et stort tap.

— Stubbeskjellsoppen er veldig god. Det er en av de få soppartene som er mulig å sprøsteke helt.

For viderekomne

Grepp tror årsaken til at ikke mange er blitt forgiftet av flatklokkehatt er at det er en sopp for «viderekomne» sopp-plukkere.

— De aller fleste går nok forbi den. Det er kanskje årsaken til at ingen har dauet av den, tipper Grepp.

— Jeg tenker på alle de gangene jeg har spist skjellsopp, og så kunne det vært den der, grøsser han og peker på kurven han har plukket med flatklokkehatt.

Flatklokkehatt er vanlig i hele landet og ifølge folderen «Giftige sopper» vokser den ofte på barkfyllinger i hager, borettslag og liknende. Dersom du mistenker soppforgiftning, skal du straks ta kontakt med Giftinformasjonen.

GIFTIG «MATSOPP»: Kunstner og soppentusiast Kyrre Grepp har oppdaget en livsfarlig feil i Aschehougs bok «Soppene i farger» fra 1971. Her omtales flatklokkehatt (avbildet) som en matsopp, spesielt god til steking. I folderen «Giftige sopper» utgitt av Sosial- og Helsedirektoratet, er flatklokkehatt merket som meget giftig. <br/>Foto: GIDSKE STARK