— «Alle» vet at vi blir raskere friske om vi får riktig kost. Men mat og matomsorg er kanskje for hverdagslig til at det har fått nødvendig fokus i sykehuspleien, sier forsknings- og utviklingsdirektør Grethe Tell.

Fire av ti underernærte

Undersøkelser fra utlandet viser at underernæring er et stort problem blant sykehuspasienter. Fire av ti pasienter ved britiske og danske sykehus var underernærte. Inntil 75 prosent taper vekt mens de ligger på sykehus.

Situasjonen ved norske sykehus er trolig omtrent den som samme som i Danmark og Storbritannia.

I 2000 gjorde norske ernæringseksperter en beregning som viser at underernæring representerer en årlig ekstrakostnad på mellom 720 og 1280 millioner kroner.

— Om vi regner at 20 prosent av våre pasienter er undernærte og får to ekstra døgn liggetid på grunn av dette, vil den årlige ekstrakostnaden blir et sted mellom 10 og 15 millioner kroner, sier Randi Tangvik, ernæringskoordinator i Helse Bergen.

Men nå vil Helse Bergen ta maten alvorlig. Sykehuskosten skal ikke bare bli bedre, den skal også bli riktigere sammensatt. Som de første i landet har helseforetaket utarbeidet en ernæringsstrategi.

  • Pasientene skal ikke lenger bare bys mat. De skal fristes med maten, sier kjøkkensjef Britt Lerøy.

Avdeling med egen kokk

En av de første avdelingene ut, er Kreftavdelingen i Sentralblokken. Fire dager i uken jobber en kokk på avdelingskjøkkenet. Hans oppgave er å gjøre maten som kommer fra felleskjøkkenet mer appetittvekkende. Dessuten har avdelingen fått egen trillevognservering, Fra den tilbyr personalet vafler, kaker og frukt mellom måltidene. I går sto et par salater på lunsjmenyen i tillegg til tomatsuppen som var kommet fra kjøkkenet.

— Det hjelper. Det er utrolig hva en persillekvast betyr for matlysten, sier Helga Stordal. Hun har vært ut og inn av avdelingen som pasient mange ganger.

— Inntil denne uken synes jeg maten har vært helt elendig her på sykehuset. Brun saus og sundkokte grønnsaker til alle middagsmåltider oppmuntrer ikke appetitten, synes hun.

Cellegiftbehandling har ført til at appetitten har forsvunnet helt ved tidligere sykehusoppholdet.

— Jeg har ikke orket å spise. Slik gikk det denne gang også. Men det gikk mye lengre tid før jeg ble dårlig, sier Stordal. Hun tror at matlysten vil komme raskere tilbake etter denne kuren enn tidligere.

— Jeg er nesten sikker på at maten har skylden, smiler hun optimistisk.

Høvik, Tor