Mens du sannsynligvis strever med å fordøye julemat og akevitt, er nemlig månen og Jupiter på vei til et nokså sjeldent stevnemøte. Solsystemets største planet tar en sveip nærmere jorden enn den vanligvis gjør.

25. desember, sent på kveld, kan du dermed ta med ut teleskopet du muligens fikk til jul, eventuelt en mer alminnelig kikkert, og se når Jupiter møter månen.

Fra ettermiddag til natten

Ifølge Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, vil det bli et flott syn.

Jupiter kan du se fra tidlig ettermiddag. Månen vil så komme nærmere og nærmere.

— I løpet av kvelden og natten vil Jupiter nærme seg månen mer og mer, og cirka klokka 02 om natten står Jupiter kloss inntil månen, skriver han.

Månen vil ligge rett under Jupiter.

I utgangspunktet skjer det nokså ofte at månen og Jupiter passerer hverandre. Det spesielle denne gangen, er hvor nært det skjer. Fra et stykke sør på den sørlige jordhalvkule, vil også månen ligge over Jupiter, ifølge det amerikanske astronomi-instituttet Pisgah.

Stormer og rød flekk

USAs romfartsorganisasjon NASA melder at Jupiters røde flekk, den mest karakteristiske delen av vår største planet, vil være synlig - selv om du da vil trenge et relativt godt teleskop. Det samme trenger du for å se stormene som herjer, og for et bedre bilde av Jupiters fire største måner.

Jupiter er også blant de mest lyssterke objektene vi kan se på stjernehimmelen, etter månen og Venus.

Om du vil, kan du synge klassiske jupitersanger som Deilig er den himmel blå, Glade Jupiter eller Jeg er så glad hver jupiterkveld mens du titter på planeten og månen.

Eventuelt kan du bare følge oppskriften fra NASA:

JORDEN KALLER JUPITER: Dette er NASAs illustrasjon over HVORDAN Jupiter, ganske fjern, og månen, en del nærmere, vil se ut når de møter hverandre.
NASA
JUPITERS RØDE FLEKK: Gjennom de siste tiårene har den karakteristiske flekken endret seg fra avlang til en rundere form. Med teleskop er det mulig å se flekken.
NASA