— Tja, det er vel ikke så gale for en fisker- og småbrukersønn som er oppvokst på sild og poteter, gliser Magnus Stangeland. Bergens Tidende traff ham på heimebøen helt ut mot det åpne havet på øyen Stolmen i Austevoll. Der har han restaurert og satt i stand sitt gamle oppvekstmiljø til et skikkelig paradis mot Nordsjøen.

Våningshus, gamle naust, uthus, trapper og kai er i perfekt stand. Han har også samlet gammel kystkultur og utstyr fra tidligere tider, nok til å starte eget museum.

Stolt og nøysom

Magnus Stangeland er tydelig stolt over hva han har fått til på Stolmen, men han er nok ikke mindre stolt over hva han har skapt i forretningslivet.

Bare hans eierandel i forsyningsskipseventyret DOF er verdt godt over 150 millioner kroner. Verfts-gruppen Bergen Yards AS med fire skipsverft er sannsynligvis verdt mer enn DOF-aksjene. I løpet av et halvt år har Magnus Stangeland undertegnet byggekontrakter for fire skip til over to milliarder kroner. Nå jobber han med å sikre verftsgruppen sitt femte nybygg.

Stangeland er en nøysom mann, noe han har i seg fra trangere tider i oppveksten.

— Det er ikke nødvendigvis hva du tjener som bringer rikdom, men hva du har tilbake etter at utgiftene er betalt. Jeg var som gutt på islandsfiske i flere sesonger. Inntektene var ikke noe å rope hurra for, men siden vi ikke kom i land på Island hadde jeg ikke noe å bruke pengene på, og da jeg var hjemme igjen hadde jeg hele fortjenesten i behold, mimrer han.

Redningsselskapet

— Jeg er ferdig med Redningsselskapet etter å ha fått skriftlig unnskyldning, og dermed oppreisning for de urimelige påstandene granskningsutvalget kom med. Nå kan jeg bygge meg opp igjen, sier havstrilen fra Stolmen.

Han angrer ikke på at han gikk inn i redningsselskapet, men angrer på at han tok gjenvalg.

— Det ble my pepper, medgir han.

Men nå anser han seg altså ferdig med den delen av livet sitt og starter på ny frisk.

Han synes ikke sine 65 år er noe hinder.

— Jeg lar meg ikke stoppe av alderen så lenge jeg har pågangsmot, vilje, evner til å sette noe i gang - og god helse.

Nå er han i full gang med å reorganisere Bergen Yards-gruppen. Verftene samles i en gruppe under felles logo og med gruppehovedkontor i Bergen.

Solid amerikansk gevinst

Stangeland er også i full gang med å strukturere sitt holdingselskap Flyfisk AS der han har samlet det aller meste av investeringene sine. Ny logo og en strømlinjeformet organisasjon er på plass på Storebø i Austevoll, bare et par hundre meter fra boplassen.

Et selskap i USA, Speedshape Ltd, som modellerte nye bilmodeller, er på vei ut av porteføljen. Da hovedaksjonærene i selskapet valgte å si ja til et kjøpstilbud, fulgte Magnus Stangeland med. Hans aksjepost på 17 prosent er nettopp solgt, men oppgjøret er ennå ikke mottatt.

Det er grunn til å tro at Stangeland får en gevinst i 10 millioners-klassen på Speedshape.

Høvik, Tor