CHRISTINA PLETTENØRJAN DEISZ(foto)

Vaktberedskapen til Bergen kommune rykket i helgen ut og jobbet på spreng for å renske ut løv og skitt fra avløpsrister, slik at veier og gangbaner ikke skulle bli overvømmet.

— Vi har vært føre var og kommet unna uværet uten store problemer, sier Geir Eriksen ved Vann og Avløpsseksjonens vaktsentral til Bergens Tidende.

— Vi har vært flinke til å holde det rent i forkant. Dessuten har vaktberedskapen rykket ut og forhindret flomproblemer.

De største problemene har hittil vært i Fana, der brannvesenet måtte rykke ut og lense en kjeller i Skraneveien. Men heller ikke i denne delen av byen har vannmengdene ført til matrielle skader i betydelig grad.

Hele desember på et døgn

Det regnet like mye det siste døgnet som i hele desember til sammen. Mellom klokken 07.00 og klokken 19.00 falt det 42,3 millimeter i Bergen. Fronten på lavtrykket passerte byen mellom klokken to og klokken tre.

— Det var en solid byge, men langt fra rekord, sier meteorologskretær Øyvind Westrheim ved Meteorologisk Institutt.

— For å si det sånn, så hadde nok dette vært på nyhetene hvis det hadde falt på flatmarken på Østlandet. Det er nesten som en liten vårflom, fordi det har lagt en del snø som har smeltet, sier Westrheim.

Selv om det verste har passert, kan vi nok belage oss på mer regn i dagene som kommer.

— Det går over til bygevær, men det kan fortsatt komme betydelig mengder med nedbør, sier Westreim.

— Men vi er jo bygget for å tåle ganske mye. Med litt store sko går det nok bra.

RYKKET UT: Thor Thorsen fra beredsskapstroppen til Bergen kommune fjerner løv og greiner fra elven ved Svartediksveien i går kveld. Mannskapene rykket ut for å forhindre tette avløp og flom.