Fotballcupen har vart i to minutter, da en husmor utkledd som spøkelse må bæres av banen. Idrettsskadet etter å ha tråkket på fotballen. Dermed er det rett på legevakten og operasjon neste for spøkelset. Vinnerinstinktet kan ramme den beste, også kvinner som bare spiller fotball en gang i året.

– For en dritdårlig symaskin, sukker Svanhild Hausberg (40) oppgitt, mens hun plundrer med et forkle i rødt og hvitt som matcher de rutete kjøkkengardinene.

Mandagskvelden er hektisk og litt hysterisk i rekkehuset hjemme hos Jorunn Ingebrigtsen på Sotra.

Femten kvinner fra fotballaget Twisted Sisters er samlet for å legge siste hånd på lagantrekkene og prøvesmake punsjen som skal serveres på festen lørdag etter husmødrenes fotballcup.

— Litt for mye appelsin, ja, sier Kjersti Nilsen (27) eplekjekt etter å ha tatt en liten slurk av drinken med tropisk juice, appelsinjuice og champagne.

De er identiske med syltetøydamene i Nora-reklamen, fruene som har røykepause ute på verandaen. I hvert fall før de snur ryggen til. Da blir det åpenbart hvorfor etterspørselen etter røde stringtruser har vært såpass heftig ved Sartor Senter den senere tiden.

— «Skal du gå sånn? Då kommer ikkje vi», sa mannen min. Kjersti ler fornøyd. Skråsikker på at både mann og barn stiller blant publikum på sidelinjen. Tryggest ikke å gå glipp av noe. I fjor vant nemlig Twisted Sisters premie for beste kostyme etter å ha entret fotballbanen iført nonnedrakter. Dermed ble de arrangør av årets sportslige høydepunkt for husmødrene som ikke tar seg selv så høytidelig.

— Vi fokuserer mer på kostymene enn å være flinke på fotballbanen, understreker Amalia Medoza (44) med et smil. Sammen med søsteren Monica Medoza (42) er hun i full sving med å tre strikk i strømpebåndene som Jorunn har sydd til samtlige av damene på laget. - Vi måtte inn på Mekka i nonnekostymet for å kjøpe røyk og øl i fjor, da var det en kar bak disken som mente vi var blasfemiske, mimrer Conny Hylland.

— La-la-la-la-la-la-la-la-la-la, synger jentene på ekte reklamevis mens de liksom-rører rundt i syltetøygryten. De er kjempesøte og vittige. Og høye på livet.

— Kom igjen! Det er godt, det er godt, skriker Conny fra sidelinjen. Utpå banen kjemper forklekledde damer mot spøkelser.

— Hva er det som er godt, spør BTs utsendte forundret.

— De stoppet ballen. For å si det sånn, så er laget vårt på linje med Brann, utdyper Conny selvkritisk.

«Born to be wild» på full styrke over Bildøybanen. Laget med MC-ryper i dongeriantrekk beveger seg til rytmene, men noen av syltetøydamene sidekommenterer at luften tilsynelatende har gått ut av rypelaget nå. Etter en heller effektfull ankomst på femten motorsykler, har det ikke vært særlig mer å snakke om fra den kanten.

Klovner i kamp, derimot, har underholdt både på og utenfor banen. Det meksikanske laget som holder til i en bar like ved teltet til syltetøydamene, er også uhyre sterkt til stede.

— Ikke mer syltetøy nå, bli med inn i teltet, sier en utkledd sombrero-husmor på liksom-sjekkeren. Detektiv Nancy Drew ville uten å nøle ha karakterisert henne som svartsmusket med stikkende øyne.

På festen i grendahuset blir syltetøydamene kåret til årets vinner av beste kostyme, de har sydd seg til prisen for andre året på rad. Mexico-laget vinner fotballcupen i år som i fjor, mens klovnene får ekstrapris for livlig tilstedeværelse. Husmødrene er absolutt på banen.

SKYYYT: Kjersti Nilsen er på skuddhold, spøkelset skjelver i mål. FOTO: HELGE SKODVIN.