ANNE-GRETHE DAHLJAN M. LILLEBØ (foto)

— Lurer på hvilke organer dette går ut over. Vi blir nok sykmeldte hele gjengen, ler Kjell Ove Østerbø idet 17 arbeidskamerater fra Oster Pukk og Sand entrer dørene til kjørehallen i Bergen Gokartsenter på Midttun.

— Vi har aldri vært her før. Og de som kjører hjullastere kjører vel deretter, tenker jeg. Men vi har nå egen reparatør med oss, humrer driftssjef Rune Alling og kikker bort på Kjell Larsson. Han bare smiler bredt. Kan nesten ikke vente.

Godt arbeidsmiljø

Gutta i Oster Pukk og Sand på Eikefet i Lindås er samlet til felles dyst. Først Grand Prix Race på gokartbanen og deretter biffmiddag på restaurant i by'n.

— Vi er en godt sammensveiset arbeidsgjeng som gjerne er sammen også i fritiden. Av 29 ansatte er 17 med her i kveld, deriblant min far Lars og brødrene mine Ola og Jarle, sier Arne Skår og ifører seg rød kjeledress, kledelig hårnett og hjelm med hakestøtte og visir.

Far Lars har problemer med å få på kjeledressen. Den er i trangeste laget. Magen er i veien.

— Nei, dette går bra. Magen min er veldig elastisk, den, sier han og vrikker litt på kroppen. Og svupp, så er glidelåsen på plass.

Klar som et egg

Lars setter seg godt til rette i gokart nummer ti.

— Jeg har tatt med meg fløyte sånn at jeg kan gi beskjed dersom noen kommer i veien for meg. Kor e' gassen? spør han. Lurer slett ikke på hvor bremsen er ...

Lars tørker av hjelmvisiret på innsiden. Vrikker litt på baken for å komme i riktig kjøreposisjon. Og fokuserer blikket på kollegaene foran. - Spenn fast nyrebeltene, karer! Eg e' klar! forkynner han.

Banemannskapet vifter med flagget. Det er klart for første prøverunde. Og en etter en forsvinner de små bilene utpå banen. Lars er sistemann. Han gir bånn pedal. Tar raskt igjen han foran. Legger kroppen galant i svingene. Yes!

Etter et par runder er de 17 arbeidskameratene varme i kjeledressene. Tempoet øker. Vrom, vrooom!

Flagges til siden

Lars kommer rundt svingen. Har to kolleger tett bak seg. Banemannskapet vifter med det blå flagget. Det betyr at Lars skal slippe de bak forbi. Men det skjønner ikke Lars. Han stopper like godt gokarten midt i løpet. Bump! Bump! Alle tre blir stående.

— Neiii! Du skal slippe de andre forbi, ikke stoppe, roper flaggmannen og løser floken på no time. Lars bare gliser og tråkker gasspedalen i bånn. Og snart hviner han rundt banen igjen. Øøøhnnn.

To ganger blir løypen for krass. Det kan tross alt ikke være enkelt å skifte fra en tungsvinget hjullaster til den vesle fluevektsgokarten sånn i løpet av en ettermiddag. Lars ender i gummidekkene. Han blir rolig sittende. Rekker hendene i været. Og blir trukket på plass igjen av banemannskapet.

Til slutt viftes det med svart flagg. Alle skal tilbake til pit'en. Men Lars kjører galant forbi flagget. Og får seg en ekstrarunde. Æresrunden!

Skulle hatt gassmaske

Leif Nøttveit (54) begynte i Oster Pukk og Sand samme dag som Lars. I 1973. De to kollegaene er gode kjommier. Kjører hjullastere på hvert sitt skift.

— Det var et sant tåkehav inni hjelmen, med eksos og dugg fra pusten vår. Nei, vi skulle nok hatt gassmasker på oss, Lars. Men jaggu var det gøy, ler Leif og tørker av visiret.

— Ja, dette ga mersmak. Dette var bare oppvarmingen. Jeg kommer nok igjen. Men før det vil jeg høytidelig få ønske banemannskapet her velkommen ut til oss. Så skal de få kjøre 30 tonns hjullaster, gliser Lars og vrikker seg ut av kjeledressen. Nå er det tid for biff. Mannfolkbiff.

Go, Lars! Go!

ØØØHNNN: I over tretti år har Lars Skår (63) kjørt 30 tonns hjullastere på jobben. I går kjørte han gokart for aller første gang. - Spenn fast nyrebeltene, karer! Eg e' klar! forkynte han før han kastet seg ut i svingene. Øøøhnnn!