— Det er ikke rart at bosset flyter. Frie markedskrefter har ført til at femti mann kan bo i et hus med ett bosspann, sier renovatør Bjørn Bruland og rister på hodet.

Han og kollega Kjell Bjortveit må ofte ta med seg søppel som ikke får plass i spannene. Det er egentlig ikke deres oppgave. De to BIR-ansatte forteller om spesielle hybelgater hvor det er verre enn andre steder.

Fraværende huseiere

— Det er feil fokus å klage på respektløse beboere i sentrum. Problemet ligger i systemet. Gaten jeg bor i er kjøpt opp av folk som ikke bor her. De skal bare spare penger, seier Bjørg Ekeland.

Hun er den siste fastboende huseieren som i Lille Øvregaten. Ekeland tror mye av problemet ligger i at huseierne bygger bolig av hver kvadratmeter i husene uten å sørge for større bosspann eller plass til å lagre bosspannene innomhus.

— Dagen etter bosspannene er tømt ser det ut som om de ikke har vært tømt på fjorten dager. De står og gaper fulle av boss og blir ikke tatt inn. Vi markedsfører oss som «Miljøbyen Bergen», og så vasser vi i boss og bosspann, sier Ekeland til BT.

Søppeldetektiver

BIR (Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap) har lenge vært klar over problemet med for mange hybler i forhold til antall bosspann flere steder i Bergen. I dag registrerer renovatørene steder hvor forsøplingen gjentar seg. Her tar de bilder før de rydder opp. Etterpå oppdrives huseieren som får tilsendt ekstraregning.

Markedssjef Ingrid Hitland i BIR sier til BT at ordningen fører til en del detektivarbeid. Nå varsler hun en gjennomgang av alle eiendommer i sentrum.

— Vi må se på alle avtaler som er i dag og sørge for at huseierne har de rette avtalene og riktige bosspannene, sier Hitland til BT.

I verste fall vil hun kreve å få komme på befaring i husene hvor de mistenker huseiere for å ha flere boenheter enn oppgitt. Sammen med Miljørettet helsevern i Bergen kan de pålegge huseierne å få større spann og dermed høyere gebyr.

- Meld fra

Hitland råder leietakere som stadig opplever å måtte legge bossposen ved siden av spannet om å kontakte huseierne og forlange større bosspannen.

— Kommer de ingen vei, kan de kontakte oss. Vi kan gå rett på huseier. Men før leietakerne går så langt bør de først forsikre seg om at hele volumet i bosscontaineren er utnyttet.

Innrømmer ansvar

De gnitne huseierne får ingen støtte av foreningen som i vanligvis er på deres side. Huseierforeningen i Bergen mener nemlig at huseiere som søker etter å spare penger på renovasjonsgebyrene bør koste for egen dør.

— Skal man drive med utleie må man også sørge for nok bossspann, sier juridisk rådgiver Terje Dahl i Huseierforeningen.

Foreningen er med på holdningskampanjen «Ren Bergen» og ønsker nå å bruke medlemsorganet til påvirke holdningene til sine medlemmer.

FLYTER: Få bosspann til mange beboere fører til at bosset flyter mange steder i Bergen. Det til tross for at BIR tømmer bosset opp til to ganger i uken. <br/> FOTO: BIR