Det ettter at familien Johnsen på Askøy fikk seg en ubehagelig opplevelse med produktet da det tok fyr, og røykla eneboligen deres.

Nå kan Lidl fortelle at de vil ta kontakt med kunden slik at produkt og hendelsesforløpet kan evalueres. Det er ikke rapportert om liknende hendelser med dette produktet tidligere.

Latterlig

— Det er jo egentlig helt latterlig. En gnistfanger som brenner! sier familiefaren Krister Johnsen, og kan ikke la være å se det komiske i hendelsen søndag kveld.

Men det kunne gått ille. Hvis han og konen Frøydis hadde vært opptatt med noe i en annen etasje, for eksempel, og noen av de fire barna i alder ett til syv hadde vært alene i stuen i eneboligen på Davanger.

For det gikk veldig fort, da det usannsynlige skjedde - at gnistfangeren de hadde kjøpt på Lidl på Eidsvåg 22. desember i fjor for 150 kroner, regelrett tok fyr.

Datteren ble dårlig

Før søndag hadde gnistfangeren kun så vidt vært i bruk på julaften. Da familien kom hjem til iskaldt hus søndag etter en nitimers kjøretur over fjellet fra vinterferie i Tønsberg, ville de få opp varmen så fort de kunne.

— Det var bare ni grader i huset, så vi tullet ungene inn i pledd og satte dem i sofaen og slo på Dagsrevyen. Jeg sa til ungene at nå skulle vi jammen feire VM-gullet til Oddbjørn Hjelmeseth med å fyre opp i peisen.

Først kom malingslukten.

— Det luktet i hele huset. Ungene klagde «det er sånn lukt her!». Så plutselig ser vi at gnistfangeren brenner med flammer, og det utvikler seg svart røyk som blir tjukkere og tjukkere. Jeg klarte å kvele flammen med en sammenbrettet avis, og så bar jeg den eldste jenten ut på verandaen, for hun ble dårlig av den giftige røyken, forteller Krister Johnsen, som for øvrig har røykdykkerkurs.

Maling som brant

Han skjønte knapt hva han så.

— Kan metall brenne sånn, tenkte jeg, men så så jeg at gnistfangeren er sprøytet med emaljelakk, som rant nedover mens det brant.

Firebarnsfaren er lykkelig over at det gikk bra denne gangen, men lurer på hvordan det er mulig å slippe et sånt produkt ut på markedet.

— De burde jo ha testet gnistfangeren for hvor mye varme den tåler først, mener han.

Om det har stått noen advarsel om avstand til peisbålet på emballasjen, vet han ikke:

— Emballasjen brant vi i peisen rett etter at vi kjøpte gnistfangeren.

Slipper full nedvask

Mandag ettermiddag kan familien fremdeles kjenne den ekle røyklukten i huset. Den raske reaksjonen med full gjennomtrekk forhindret imidlertid at huset sotet fullstendig ned.

— Hadde det brent i noen minutter til, hadde vi måttet ha full nedvask av vegger og møbler og alt, konkluderer han.

Sotflekkene på peisen må nok males over, men Krister Johnsen har ingen planer om å kontakte Lidl for eventuell erstatning.

— Nei, den gnistfangeren var jo så billig. Men det er jo viktig at andre som har kjøpt produktet, får vite om hvor brennbart det er, sier han, og legger til:

— Det er jo helt sykt og skummelt at de kan selge noe sånt.

Bergens Tidende prøvde i går å få flere sentrale personer i Lidl til å kommentere denne saken, uten å lykkes.

Paul Sigve Amundsen