Alle tilgjengelige brannmannskaper rykket ut da det kom melding om en mulig brann i industrianlegget.

Men noen brann var det ikke:

— Vi har fått en «overtapping» – vi har ikke klart å stenge metallet inne i ovnen, sier Frode Nummedal, verksdirektør i Elkem Bjølvefossen.

10 tonn

I går antok Elkem Bjølvefossen at rundt ti tonn flytende metall hadde rent utover gulvet i fabrikken. I dag er det på det rene at rundt 30 tonn flytende råjern rant opp i et såkalt nødbasseng, mens 3-4 tonn glødende slagg rant ut over gulvet.

Brannmannskaper var raskt på stedet.

— Metallet har en temperatur på 1400-1500 grader. Det er sikrere å bare fjerne folk og vente til det skal kjølne, fremfor å prøve å gjøre noe med det nå, sier Nummedal.

- Har noe lignende skjedd tidligere?

— Ikke i så stor skala, men overtapping er kjent for de fleste smelteverk.

- Har respekt

De første meldingene gikk ut på at det var brent hull i smelteovnen. Det var ikke tilfelle. Det er problemer med en ventil i tilknytning til ovnen som har forårsaket lekkasjen.

Rundt 20 personer var på jobb da uhellet skjedde. Ingen kom til skade.

— Flytende metall er vårt produkt. Men det er klart vi har stor respekt for det, sier Frode Nummedal.

— Det er alltid alvorlig når metall flyter over på denne måten, understreker personalsjef Arild Rykkje.

Personene som skulle gått nattskift natt til mandag, fikk i oppgave å gå brannvakt de nærmeste timene.

30 tonn flytende råjern

— Uhellet skjedde under tapping av ovnen. I formiddag har vi fremdeles ikke nærmet oss ovnen der massene sakte kjøler seg ned, sier verksdirektør Frode Nummedal.

Verksdirektøren forteller at det lokale brannvernet består av fabrikkens egne folk, så det var lokalkjente brannmenn som kom til stedet etter uhellet.

— Nå vil det bli stopp i produksjonen på ulykkesovnen. Metallet som kom på avveie må skjæres opp og fjernes fra gulv og nødbasseng, sier Nummedal.

Ved Bjølvefossen er to ovner i bruk. Den andre lager ferrosilisium for jernindustrien. Men produksjonen flyttes til Island i sommer. Da spørs det om det er mulig å finne ny virksomhet i det lille industristedet ved Hardangerfjorden.