— Mørkemennene har tatt makten. Det neste som skjer er at flertallet i bystyret stemmer for at jorden er flat, sa en meget oppbrakt Simen Willgohs (SV) og satte tonen for debatten.

Saken gjaldt en høringsuttalelse til forslaget om ny formålsparagraf for skoler og barnehager. Et regjeringsoppnevnt utvalg vil erstatte den nåværende kristne paragrafen med en paragraf som i større grad avspeiler Norge som et multireligiøst samfunn. Det forrige byrådet støtte forslaget, men byrådspartiene anført av KrF ville det annerledes.

— Dette er en liten seier i en stor sammenheng. Det er slik at storbyen Bergen sender et signal om at man ønsker å beholde dagens formålsparagraf. Har det vært så grusomt i barnehagene med den formålsparagrafen, spurte Trygve Birkeland (KrF).

Og fikk svar på tiltale fra illsinte opposisjonspolitikere:

— Dette er en formålsparagraf som virker støtende på mange foreldre, sa Silje Christensen (A).

— Dette bryter med menneskerettighetene, mente Stine Akre (Rødt).

— Byrådspartiene er rævediltere til Levende Ord, sa Odd Rambøl (A).

— Byrådspartiene tramper på sin egen byrådserklæring, sa Tina Ågård (SV).

De mange angrepene fra opposisjonen provoserte Terje Gilje fra KrF.

— Dette var et svært provoserende innlegg. SVs Simen Willgohs kalte oss for mørkemenn. Dette er direkte mobbing, sa han.

Den voldsomme debatten endret ikke på noen oppfatninger, selv om flere høyrefolk i denne saken nok stemte mot sin egen overbevisning. Med stemmene fra KrF, Frp, Høyre og Pensjonistpartiet ber bystyret Stortinget om å beholde den kristne formålsparagrafen. Det rådet kommer neppe Stortinget til å følge.