Skrekkopplevelsen kom da Åge Eliassen var på vei hjem fra hytten i Lindås for to uker siden. På riksvei 57 ved Hundvin passerte han et vogntog som var på vei mot Mongstad. Plutselig løsnet et av hjulene på vogntoget. Hjulboltene var svidd tvert av, og kom fykende som prosjektiler rett mot Eliassens Citroën Xsara.

— Jeg så bare noen svarte dotter som kom farende mot meg. Det så ut som en spurveflokk. I ren refleks holdt jeg opp nevene foran ansiktet, og i neste øyeblikk kom en svær bolt farende gjennom frontruten, forteller Eliassen.

Ulmet i setet

Til alt hell var Eliassen alene i bilen, og bolten traff på passasjersiden. Metallbiten slo hardt gjennom ruten, traff stolryggen, og falt ned i setet. Glassbiter fra frontruten regnet rundt Eliassen, men heldigvis unngikk han å bli skadet.

Da han omsider fikk summet seg, oppdaget han at det ulmet i setet ved siden av.

— Bolten var helt rødglødende, og brant seg nedover i setet. Jeg måtte bruke duggduken som hanske for å få den opp etterpå, forteller Eliassen.

Bilen ble truffet av to av de totalt åtte hjulmutrene som kom farende. Den andre mutteren traff i fronten av bilen, like ved frontlysene på førersiden.

— Hadde jeg vært noen meter lengre bak, hadde jeg fått også den gjennom ruten. Jeg hadde vanvittig flaks som ikke ble skadd, mener Eliassen.

Fortvilet sjåfør

Vogntoget som kom imot, hadde nettopp lagt om til vinterdekk. Sannsynligvis var ikke hjulmutrene trukket godt nok til ved dekkskiftet.

— Sjåføren stoppet med en gang han oppdaget hva som var skjedd. Han var helt fortvilet. Firmaet hans, som holder til i Ålesund, har tatt på seg all skyld, sier Eliassen.

Han legger ikke skjul på at episoden ga ham en real støkk, og at den hele tiden ligger i bakhodet når han kjører.

— Jeg tenker jo litt på det hver gang jeg passerer et vogntog, sier Eliassen.

Selv er han overbevist om at uhellet skyldes at noen har slurvet utilgivelig da de skiftet dekk på vogntoget.

— Folk må huske på å skru mutrene godt til når de legger om til vinterdekk. Ellers kan noe slikt fort skje igjen, formaner Eliassen.

I går var han på Åsane Auto og fikk både bolten og det ødelagte setet.

— Dette skal jeg ha hjemme som suvenirer, ler Eliassen.

SKREKKOPPLEVELSE: Denne bolten kom farende gjennom vinduet da Åge Eliassen var på vei hjem fra hytten. Merket er tydelig i setet som den glødende bolten brente seg ned i. <br/>Foto: JAN M. LILLEBØ