Ungjenten ble lovet at hun trygt kunne komme hjem, uten å bli straffet for å ha forelsket seg i en muslim. Men i hjembyen Bashiqa i Nord-Irak ventet en rasende folkemengde, som rev klærne av jenten før de steinet henne til døde. Steiningen ble filmet av tilskuere med mobiltelefon.

En minnestund for Doa ble avholdt i kantinen til Bergen rådhus i ettermiddag, med sørgemusikk og taler. Arrangørene var Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinneforening, bystyrepolitiker Salar Salih og Kurdistan Studentunion.

Skuffet

Shilan Shorsh, en av initiativtakerne, har startet et opprop mot steining. Hun synes fremmøtet på dagens minnestund burde vært mye bedre.

— Det er skuffende få her. Alle i det kurdiske miljøet her i byen, rundt 2000 mennesker, vet om markeringen, sier hun til bt.no.

Hun tror enkelte kurdere i byen ikke ønsker oppmerksomhet rundt drapet, fordi de mener det kan ødelegge folkegruppens rykte i byen. Deler av den kurdiske befolkningen i Bergen støtter rett og slett æresdrapet, sier hun.

— Jeg snakket med en mann som sa at hvis datteren hans hadde gjort det samme som Doa, ville han ha drept henne. Men han ville gjort det i skjul, sier Shorsh.

Æresdrap er utbredt i Kurdistan. Om lag 33.000 kurdiske kvinner er blitt drept siden 1991, ifølge Shorsh.

- Samarbeidsproblemer

Kurdisk Kulturforum i Hordaland deltok ikke i markeringen mandag.

— Det er på grunn av Shilan Shorsh. Hun er vanskelig å samarbeide med, sier lederen for organisasjonen, Nizar Hurruri.

Hele det kurdiske miljøet fordømmer æresdrap, mener han.

— Når vi ikke har avholdt en egen markering, skyldes det at vi vil unngå to markeringer og splittelse i det kurdiske miljøet. Flere av våre medlemmer deltok på markeringen i dag, sier Hurruri.

Rømte med kjæresten

Flere hundre mennesker deltok i lynsjingen av Doa. Seks personer i jentens nærmeste familie er tiltalt for å ha arrangert drapet. To av dem er tatt og sitter fengslet. Fire er på rømmen, ifølge flere kurdiske medier.

Historien om 17-åringen som døde for kjærligheten, har vakt voldsom oppmerksomhet blant kurdere over hele verden. De siste ukene har det vært demonstrasjoner og minnemarkeringer i flere europeiske byer. I Dohok i Nord-Irak gikk 1500 mennesker og flere kvinnegrupper ut i gatene forrige mandag og viste sin avsky mot æresdrap.

Doa tilhørte Yazidi, en minoritetsreligion i Kurdistan. Drapet har ført til oppblussing av gamle konflikter mellom yazidier og muslimer.

Omstendighetene rundt drapet på Doa er uklare, og de kurdiske mediene som omtaler saken, navngir ingen kilder. Men alle forteller at 17-åringen hadde vært sammen med sin muslimske kjæreste i lang tid, og at hun rømte hjemmefra for å kunne være med ham.

Filmet drapet

Doa skjønte at hun var i livsfare da hun konverterte til Islam for å kunne gifte seg. I flere måneder skal hun ha skjult seg hos en lokal stammeleder. Samtidig prøvde familien å overbevise henne om at hun var tilgitt, og at hun trygt kunne vende hjem.

Ifølge det lokale politiet var det Doas egen familie som iscenesatte lynsjingen. 7. april ble hun angrepet av en mobb som dro 17-åringen ut på gaten og slo henne i hjel med store steinblokker. Flere filmer drapet med mobiltelefonene sine. Tilsynelatende griper ingen inn for å stoppe ugjerningen - heller ikke to politimenn som er til stede.

For to uker siden kom hevnaksjonen, da 23 yazidier ble drept i nabobyen Mosul.

— En buss full av arbeidere på vei hjem fra jobb ble stoppet av væpnede menn som blokkerte veien. De skilte yazidiene fra de andre passasjerene og skjøt dem, sier politioverbetjent Ibrahim Jaboori, ifølge nyhetsbyrået AP.

- En spøkelsesby

Hevnaksjonen har skapt frykt blant yazidier i Nord-Irak.

— Folk flyktet i panikk, og gjemte seg i husene sine. Bashiqa er som en spøkelsesby. Alle butikkene er stengt, sier yazidi Aydan Sheikh ifølge AP.

Doas tragiske skjebne har også utløst en propagandakamp, der islamister prøver å fremstille drapet som et angrep på religionen, og at 17-åringen ble drept fordi hun konverterte til Islam. Kvinnegrupper beskriver derimot steiningen som et æresdrap.

Kheri Gergo fra Drammen har familie i Bashiqa. Han ble rystet da han så opptakene av steiningen.

— Min kone kjenner Doas familie. Jeg har snakket med fire av svogrene mine, og alle er imot det som skjedde. Det var grusomt å se en jente bli drept på denne måten. Det var en usivilisert måte å løse konflikten på, sier Gergo.

Han mener politiet må ta deler av skylden.

— Det var politiet som tok med seg jenten til familien. De hadde planlagt dette, og var også til stede under steiningen.

Gergo frykter nye hevnaksjoner mot yazidiene.

— 23 yazidier og to politifolk er allerede drept. Dette kan utvikle seg videre. Jeg er redd for at terrorister vil begå nye massakrer.

Fra filmen nn
Jon Tufto
Jon Tufto