Bak den tykke tredøren lurer rå kjellerlukt, kalde steiner, tykke murer og dunkelt lys. Det er nokså lavt under taket, men rommet er stort, rundt 40 meter langt og syv-åtte meter bredt. På veggene henger gravtavler, i ene enden står et kors. Vi er under Nykirken på Nordnes, inne i ruinene av erkebispegården i Bergen.

— Når barna kommer inn i et rom og hører at det er funnet menneskeknokler der, så begynner det å krible, forteller Tormod Klovning.

Han er prosjektleder for «Barnas katedral», et prosjekt som de siste ukene har ført til besøksrekord for Nykirken.

— Vi har hatt rundt 3000 her de tre siste ukene, forteller sokneprest Håkon Stornes.

— Og det er sinnssykt mange i kirkelig sammenheng, for på et år kommer rundt 2500 til gudstjeneste her, opplyser han.

I forbindelse med prosjektet «Barnas katedral» har 1500 skolebarn vært på besøk og hele kirken er åpen for alle.

— Publikum får komme opp i tårnet og kan forsøke å slå på kirkeklokkene, forteller Stornes. Men det mest spennende finnes kanskje i kjelleren.

— Noen få har visst om dette rommet, men det er først nå det er åpent for alle.

Erkebispegården ble reist tidlig på 1300-tallet og var en av de største steinbygningene i Norge. Håkonshallen var bare 37 meter lang mot erkebispegårdens 60. Ellers forteller historien at kjellerne under kirkerommet ble tatt i bruk som gravkjellere på 1600-tallet. I 1640 ble to gutter på 12 og 14 år som var beskyldt for å ha forårsaket et større brann i Bergen fengslet under Nykirken.

— Å oppleve rommet i seg selv er spennende, men det blir ekstra bra med utstillingen, mener Stornes.

Dukkenikkerne har fått rikelig med plass til en stor julekrybbe og elever fra Årstad videregående skole har bidratt med skulpturer.

Erkebispegården er ikke åpnet på permanent basis, men frem til 19. desember er kirken åpen på hverdager mellom klokken 17 og 19 og på dagtid i helgene. Hele døgnet kan du likevel se stjernen skinne i tårnet på Nykirken.

— Det er ingen andre kirker som har en sånn stjerne som oss, sier sokneprest Stornes fornøyd og peker opp på den store, gule stjernen.

Nykirken har overraskelser - på alle plan.

GAMLE KNOKLER: Foran korset ligger menneskeknokler som ble funnet under Nykirken. Korset er fraktet inn i ruinene i forbindelse med prosjektet «Barnas katedral» som Tormod Klovning er leder for. <p/>FOTO: ØRJAN DEISZ
LAVT UNDER TAKET: Denne portalen fører inn til et rom som kan ha vært gravkammer Tredjeklassinger ved Årstad videregående skole har bidratt med utstillingen «De syv dødssyndene».<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ