Da målingene for luftkvaliteten løp løpsk på Danmarks plass onsdag ettermiddag, var det farlig svevestøv som gjorde luftkvaliteten dårlig (se faktaboks på siden).

Bergen kommune har en avtale med Statens vegvesen om kosting av Danmarks plass, siden dette er en riksvei. Etter avtalen skal det kostes hver 14. dag, men når det er fare for inverson og dårlig luft i området, skal de koste ekstra.

Droppet kosting

Dette glemte de å gjøre denne gangen. Det bekrefter seniorrådgiver Per Vikse ved Klimaseksjonen til kommunen.

— De har rett og slett bommet på det de skulle gjøre. De har mistolket situasjonen, sier Vikse til BT.

Allerede fredag sendte kommunen varsel til vegvesenet og havnevesenet om at værvarselet tilsa at det måtte gjøres tiltak denne uken. Beskjeden ble gjentatt mandag.

— Vi bruker femdagersvarsel fra Meteorologisk institutt i vår varsling. Det er viktig at vi gir veivesenet og havnevesenet beskjed i god tid, slik at de kan gjøre tiltak, sier Vikse.

For sent ved varsling

Han stiller spørsmål ved behovet for at havnevesenet skal flytte på skipene sine i det varsellampene på Danmarks plass viser oransje og rødt,

— Da starter de jo opp motorene og forurenser mer. Og disse episodene går fort over. Da er det viktigste å gjøre tiltak før episodene inntreffer.

Byrådet har siden onsdag vært i dialog med vegvesenet, og har gitt uttrykk for at de ikke er fornøyde med det som ikke ble gjort.

Det har ikke lyktes BT å få en kommentar fra Statens Vegvesen til denne saken.