Statuen av Edvard Grieg har stått i østre del av Byparken siden 1917, da generalkonsul Conrad Mohr forærte den til byen.

Opprinnelig lente Grieg seg på en spaserstokk, men noen har brukket av stokken og tatt den med seg. Statuen har også vært utsatt for hærverk flere ganger tidligere.

«Altfor lang tid»

BT har skrevet flere ganger om stokken som forsvant og som skulle bli erstattet.

I august 2010 sa kulturavdelingen at de holdt på å innhente priser fra metallstøperier. Så overtok Grønn Etat — og siden har det skjedd fint lite.

Vi må bare legge oss flate. Halvannet år er altfor lang tid. Vi setter alt inn på å ordne dette til Festspillene. Rune Hesjedal i Grønn Etat

— Vi må bare legge oss flate. Halvannet år er altfor lang tid. Vi setter alt inn på å ordne dette til Festspillene, sier seksjonsleder Rune Hesjedal i Grønn Etat.

Det eneste som er igjen, er håndtaket, som Grieg fremdeles holder i hånden.

Ingenting skjedde

Da Grønn Etat og kulturseksjonen hadde årsoppsummering nylig, ble saken diskutert.

— Jeg var i årlig møte med Grønn Etat og fikk beskjed om at det fikk de visst ikke gjort noe med i fjor, sier Elisabeth Vaule i kulturseksjonen.

- Noen vil gjerne si at 18 måneder er utrolig sommel, Rune Hesjedal?

— Det er lenge, ja.

Koster 300.000 kr i året

Oppdraget med støpingen er ikke tildelt ennå.

— Jeg ville helst støpt i Bergen, men det lokale firmaet hadde problemer med sykdom. I så fall går vi ut av Bergen. Det går fort når vi først kommer i gang, sier Hesjedal.

Han vil lage en ny stokk basert på en annen Grieg-statue som står ved Grieghallen.

Tyveri, tagging og annen hærverk på skulpturene i sentrum koster Bergen kommune dyrt. Grønn Etat bruker 300.000 kroner i året på vedlikehold.

— Hver vår må vi erstatte strenger i harpen til Fossegrimen, sukker Hesjedal.

Tips? Send SMS/MMS til 2211, eller skriv e-post

SNART 100 ÅR GAMMEL: Statuen ble avduket 4. august 1917. Generalkonsul ønsket å gi en Grieg-statue i gave til Bergen, og ga kunsteren Ingebrigt Vik i oppgave å utforme den.
EVA MYKLEBUST