Om det har skjedd et under på flyplassen vites ikke. Men den krykkeløse flypassasjeren har i alle fall aldri dukket opp for å hente krykkene sine, og kanskje har han eller hun heller aldri savnet dem.

Krykkene er bare ett eksempel på alle de rare gjenstandene passasjerer glemmer igjen på flyplassen i Bergen. På et lite lager på Flesland ligger det hundrevis av gjenstander som venter på sine eiere. De fleste blir aldri etterlyst eller hentet av dem som mistet eller glemte dem.

Siden 1. juni i fjor har Avinor mottatt hele 940 ulike og mer eller mindre verdifulle gjenstander som er gjenglemt eller mistet i eller ved terminalbygningen på Flesland. På det vesle lageret finner man det meste. Fullpakkete kofferter, klær i alle størrelser og farger, et helt lite bibliotek av bøker, en pakke Liberobleier, lekebamser, sminkekoffert, lommebøker, briller, paraplyer og mobiltelefoner i haugevis, et eksotisk musikkinstrument, sjøkart, nisseluer, skateboard, salmebok og en enslig høyhælt damesko — for å nevne noe. Og selvsagt krykkene da.

Militære hemmeligheter

— Vi får inn det mest forunderlige. Det er utrolig hva enkelte klarer å glemme igjen. Like utrolig er det at så få savner gjenstandene de glemmer igjen, sier informasjonsmedarbeider Randi Stohlberg ved Avinors informasjonsskranke i passasjerterminalen på Flesland. I går lukket hun Bergens Tidendes medarbeidere inn i det vesle avlåste rommet. Alt er sirlig registrert både på datalister og i en egen håndskrevet loggbok over hittegodsutstyr.

Terminalsjef Alf Sognefest forteller om mange glemsomme passasjerer. En gang kom man over en gjenglemt bærbar pc fullastet med militære hemmeligheter.

Glemmer tax-free

— Tax-free-poser er også en klassiker. Mange glemmer rett og slett tax-free-spriten sin inne i ankomsthallen når de henter koffertene fra bagasjebåndet, og vandrer i god tro gjennom grønn sone hos tollerne. Ellers oppdager vi jo at noen passasjerer løpet fra ulåste biler med vinduene nedrullet når de har hastverk for å nå flyet. Da legger vi en presenning over bilen, og tar vare på nøklene.

Svært mange av hittegodsgjenstandene på Flesland er gjenglemt i sikkerhetskontrollen. Man sender åpenbart eiendelene sine gjennom røntgenapparatet og glemmer å ta dem med seg igjen, i avgangshallen og på bagasjetraller utenfor selve terminalen.

Politi og Fretex

— Hva skjer med alle disse gjenstandene?

— De som ikke blir hentet, oppbevarer vi i tre måneder. Deretter blir verdifulle gjenstander overlevert politiet, skitne klær og det som er tilnærmet verdiløst kastes, mens noe blir gitt videre til Fretex for videresalg. Vi har også noen eksempler på at gjenstander er blitt sendt videre som med hjelpetransport til Ukraina.

GJENGLEMT: Denne billedserien viser noe av det distré flypassasjerer mister eller glemmer igjen på Flesland: Bamser, klokker og briller, bøker og paraplyer, spaserstokk og krykker. <p/>ODDLEIV APNESETH (foto)