— Jeg har hatt vondt i magen i hele dag. Da jeg fikk høre at vi likevel får beholde fergen, kom tårene, smiler Anne Laila Jacobsen fra Lerøy og puster lettet ut.

For til Lerøy og til Bjelkarøy går det ingen veier, dit går det ingen bruer. Bare den vesle fergen «Fjordgar» med plass til ti biler sørger for at de 70 beboerne kan komme seg til og fra fastlandet. Med syv turer hver dag, frakter den hvert år 14.000 biler og 40.000 passasjerer fra Hjellestad via Bjelkarøy og Lerøy, til Klokkarvik.

— «Fjordgar» betyr alt for oss. Vi kan ikke leve uten denne fergen, sier Jacobsen.

Ombestemte seg i går

Men Sjøfartsdirektoratet mener «Fjordgar» er for farlig, og Vegdirektoratet har sagt de ikke har råd til noen ny ferge. Samferdselskomiteen på Stortinget vedtok torsdag at de ikke ville hindre en nedleggelse av fergeleiet, mot stemmene til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

Klokken to i går formiddag kom kontrabeskjeden.

— Selvfølgelig skal regjeringspartiene få et nytt fergetilbud på plass før det nåværende tilbudet blir nedlagt. Vi kan ikke ha et øysamfunn uten kommunikasjon. De kan jo ikke svømme til land, sier Høyres parlamentariske leder, Oddvard Nilsen, til Bergens Tidende.

Sint på politikerne

Det var Sund-ordfører og høyremann Albrigt Sangolt som brakte nyheten til de ventende på Hjellestad fergeleie. Lettelsen var til å ta og føle på.

— Det er som dag og natt. Fra to til tre forandret alt seg. «God jul», var det første jeg tenkte. Nå kan vi endelig feire, sier Solveig Hansen som har bodd på Bjelkarøy i femten år.

Men bak smilet og de gode nyhetene, var Sund-ordføreren tydelig irritert på stortingspolitikernes behandling av menneskene som er avhengig av fergen for å kunne fortsette å bo på øyene.

— Det går ikke an å behandle folk på denne måten. Først sier politikerne at de skal legge ned fergen, så plutselig ombestemmer de seg. Jeg er så sint at... Men det får vi ta på kammerset. Nå må vi bare glede oss, sier ordføreren.

Ferge eller vei

«Fjordgar» har nå dispensasjon til 30. april før den må ta sin siste tur. Det er nå satt ned et utvalg som skal komme opp med en fergeløsning innen den tid. Nilsen lover at det blir en løsning som beboerne på Lerøy og Bjelkarøy kan leve med.

I oktober ble det foreslått å bytte ut fergen med en skyssbåt til de 19 barna som må til skole hver dag. Men ifølge beboerne på de to øyene må det enten ny bilferge eller vegforbindelse til for at det skal være mulig å bli boende.

Hvordan skal du frakte større ting og tang med en skyssbåt? Hva hvis et hus begynner å brenne? Hva hvis noen trenger sykebil? Vi har jo en god løsning. Jeg har ikke vært utrygg en eneste gang de 44 årene jeg har tatt denne fergen, sier Rolf Bjelkarøy, som jobber på Lerøy og bor på Bjelkarøy.

Først torsdag skal samferdselsbudsjettet vedtas i Stortinget.

LETTET: – Jeg bare håper at politikerne ikke ombestemmer seg igjen, sier Asta Midtun. Også ordfører Albrigt Sangolt (H) gleder seg, selv om han er irritert på Stor-tingspolitikerne.
Foto: Gidske Stark