En rekke personer fra Bergens offisielle elite har takket ja til gallamiddagen i Håkonshallen i anledning prinsesse Märtha Louises 30-års dag. På den formelle invitasjonen som gikk ut fra slottet i forrige uke, står det om antrekk; smoking eller langkjole. Likevel, det er kanskje ikke helt enkelt å finne ut hva man skal ha på seg under en kongelig festmiddag.

Beholder skjørtet

— He..he, dette var ustyrtelig morsomt, ler byrådsleder byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen da Bergens Tidende ringer.

— Jo, jeg har grublet mye på hva jeg skal ha på meg. Gallaantrekk vokser ikke akkurat på trær, humrer Strøm-Erichsen.

Hun avslører imidlertid at hun vil bruke deler av en gallakjole som hun fikk sydd da kongeparet av Jordan gjestet Bergen i fjor.

— Jeg fikk spesialsydd et antrekk av bergensdesigneren Anne Lise Tollefsen, forteller byrådslederen.

Under middagen i Håkonshallen lørdag 22. september har hun tenkt å beholde skjørtet, men samtidig spe på med en ny topp fra samme designer.

I stil med middagen

— Antrekket mitt har noen spennende farger. Det er orange-rødt, sier Strøm-Erichsen.

— Det står kanskje i stil til middagen?

— He..he..ja det er faktisk laksefarget, ler hun.

— Det var så enormt mye fokus på antrekket blant de kongelige gjestene under kronprinsbryllupet. Jeg har virkelig anstrengt meg for å finne noe spesielt. Det er nok det beste hvis dere skal trille terninger, sier byrådslederen.

Strøm-Erichsen er i godt selskap. Sammen med en smokingkledd ordfører Ingmar Ljones skal hun representere Bergen kommune under den storstilte banketten i Håkonshallen.

Blå sløyfe?

En annen herremann som også kommer er politimester Rolf B. Wegner.

— Du kommer kanskje med en gedigen blå sløyfe med hvite prikker?

— Nei, jeg kommer ikke som privatperson. Jeg kommer som representant for Bergen politidistrikt. Da er det naturlig for meg å trekke i gallauniform, sier Wegner.

Fylkesordfører i Hordaland Gisle Handeland er også invitert til det gode selskap.

— Jeg kommer i smoking, fastslår han. Fylkesmann i Hordaland Svein Alsaker kommer også i smoking for anledningen.

Riktig stilig

Biskopen i Bjørgvin Ole D. Hagesæther stiller i finstasen sammen med sin kone, Else Liv Hagesæther. Biskopen er på visitas på Tysnes da Bergens Tidende ringer, men fru Hagesæther er ikke sen om å avsløre hva hennes mann skal ha på seg.

— Han skal gå i surtout, biskopens embetsdrakt. Det er en mørk dress. Linning i halsen. Jakke som går helt ned til knærne. Riktig stilig altså, slår konen fast. Hun forteller at det er biskopens offisielle antrekk som han bruker når han er til middag på slottet og til andre store anledninger.

— Du da. Har du bestemt deg?

— Nei ikke ennå. Men jeg vil benytte anledningen til å kjøpe meg en ny langkjole, sier hun.

— Jeg gleder meg til selskapet. Jeg kommer til å gå for noe jeg vil like å ha på meg. Alle kommer uansett til å være mest opptatt av hvordan de selv ser ut. Men jeg er mest opptatt av å være pen for min mann!

EVENTYRLIG: Prinsesse Märtha Louise leste i går eventyr på Det norske Teatret. Bildet er tatt under fremføringen av «Per Spellemann». Eventyrlig blir det nok også kommende helg når prinsessen runder 30 år - i Bergen.
Foto: Scanpix