ØIVIND ASK

Det var jo litt mistenkelig at det var den samme brannbilen som lunket forbi hver gang. Hadde vi sett etter ville vi kanskje oppdaget at «brannmennene» med de røde hjelmene var barn. Men folk på Vågsallmenningen hadde nok med å skjule seg under paraplyen og lytte til Helge gjennom sirenene.

Klokken 12 begynte det å småregne, nettopp som Storm-meteorolog Olav Krogsæter lovet i værspalten. Etter hvert gikk det over til solid regn, som han også spådde. Men det skremte ikke folk vekk fra sentrum.

Barn og foreldre var invitert til «Åpen dag» på brannstasjonen, der fjerde brigade fikk prøve seg i en helt ny rolle. Litt tafatte til å begynne med, men etter hvert tødde alle opp. Ungene fikk stolt prøvesitte brannbilen og ambulansen. De største svarte på intrikate spørsmål som: Hvorfor skal vi lukke dørene hvis det begynner å brenne? For at ikke katten skal løpe inn? For at ikke isen skal smelte på Nordpolen, eller for at ikke brannen skal få tilført ny luft?

— Æsj, det var enkelt, sa 10 år gamle Elisabeth Klubben.

Etterpå fikk alle premie, en flott rød brannmannshjelm.

«Vi blir klokere»

Helge leste dikt av forfatteren og journalisten Mahmoud Darwish, som ble forvist fra Palestina i 1948 sammen med foreldrene.

— Jeg liker så godt diktene hans, de er lette å forstå. Han bruker vakre symboler når han beskriver Palestina, som en varm kvinne med langt, mørkt hår. Vi blir klokere på en måte av å lese diktene hans, sa Helge i Palestinakomiteens appell i går.

— Da jeg var med i et teaterstykke om Palestina første gangen i 1975, så folk rart på meg. Nå forstår folk at dette går ikke lenger, det er ikke slik det skal være der nede.

Folk likte diktlesingen hans, det var kloke ord og flott fremført. Som vanlig.

Stille ord

På Torgallmenningen var det stille ord i samtalen mellom folk. Døveforeningen hadde tegnspråkkurs for hørende.

Døveforbundets tolker sto til rådighet for dem som ville lære. Tolketjenesten i Hordaland har i alt ni tolker, og de har nok å gjøre. Ved hjelp av Heidi Otterå og Janne Brødreskift, og tålmodighet fra Rune Anda, daglig leder i Bergen Døvesenter, fikk vi en smule forståelse for de døves hverdag. Det var nyttig.

TOLK: Janne Brødreskift fra Trondheim er helt fersk døvetolk. <br/>Foto: BJØRN DJUPVIK
DELTOK: Lena Mei på 12 år er tunghørt og elev ved Hunstad skole. Hun deltok på arrangementet på Torgallmenningen i går.
NYE BRANNMENN: Vegard Fantoft Alvestad (til høyre) og Bendik Børve hadde det gøy på Hovedbrannstasjonen i går.