Såpeglatte veier i Bergensområdet fører til krisestemning på Haukeland. Folk faller som fluer på glatten, og brukne bein blir resultatet for de mest uheldige.

Stryker operasjoner

— Kaoset startet allerede før helgen med svært glatte veier fredag. Mandag morgen hadde vi 31 pasienter som ventet på øyeblikkelig hjelp, forteller klinikkoverlege Ove Furnes på Ortopedisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

Resultatet? Alle planlagte operasjoner måtte strykes. Det betyr at pasienter som venter på nye hofter, eller operasjoner for å fikse smertefulle feilstillinger fra tidligere brudd, må vente på operasjon til over jul.

Knallhard prioritering

Onsdag ble det registrert 25 nye innleggelser på Ortopedisk avdeling. Torsdag morgen ventet 29 pasienter på øyeblikkelig hjelp.

— Vi ser ingen ende på det, sier Furnes oppgitt.

Han forteller at de selv med alle operasjonsstuer åpne, maks klarer å ta unna 10-15 operasjoner daglig. Det betyr at prioriteringen er knallhard.

— Vi tar unna de mest alvorlige tilfellene, men spesielt dem med håndledds- og ankelbrudd må vente.

- Hva vil du si til dem som opplever nettopp det?

— Vi håper at folk har forståelse for at dette er en ekstrem situasjon, og at vi gjør vårt beste for å hjelpe. Vi har sjelden opplevd lignende. Pasienter som blir innlagt må være tålmodige, og forvente at det tar tid. Men det er klart vi har medfølelse med dem det gjelder.

— Tenk forebyggende

Nå oppfordrer han Bergens befolkning til å ta det rolig på glatten.

— Det er på tide å holde seg innendørs og spille ludo, sier han lattermildt. Og tilføyer: Jeg vet at det er både julebordsesong og stress med julehandel, men vær for all del forsiktig dersom du må ferdes på vinterføret!

En oppfordring til kommunen kommer han også med:

— Nå er det viktig å brøyte skikkelig for å holde veier og fortau frie for snø og is. Her gjelder det å tenke forebyggende.

Vet du om andre tjenester som er rammet av glatten? Fortell!