Her kan du lese saken om den mystiske glassbiten fra Erdal på Askøy. Kan du hjelpe familien Andersen med å finne ut hvor glassbiten stammer fra? Send ditt tips til oss her.

Her er noen av tipsene vi har fått inn:

Smeltet stein?

Tror det er lynet som har slått ned i bakken og smeltet stein (slik som kan forekomme da lynet slår ned på en strand), slik at det er blitt en glassbit. Denne glass-biten har så blitt knust opp i flere biter, og den største biten har familien stående i stuen. Kanskje jeg har rett? skriver Christoffer.

Fra Flesland Glassverk?

Jeg har sett slike grønnaktige store glassbiter da jeg var liten. De var blitt funnet på branntomten på Flesland Glassverk. Dette var et glassverk som laget industriglass til fiskeindustrien og liknende. (Flytedobber til nøter og garn) Fabrikken brant ned på slutten av femtitallet, eller begynnelsen av sekstitallet, forteller Øyvind Smith-Jahnsen, Blomsterdalen.

Fra et glassverk?

Glassbiten stammer slet og rett fra et glassverk. Når glassovnen skulle rengjøres, helte man den gamle flytende glassmasse ut, og når den størknede sprak den i 1000 biter. Har selv hatt en mega bit stående i mange år, som jeg plukkede opp, fra et glassverk i Danmark, skriver Benny.

Vi har hagen full

Vi har hagen fullt av sånne, da han som bygde huset på 40-tallet jobbet på Hadelands Glassverk og fikk masse fyllmasse med glassavfall derfra. Den gang var både Randsfjord og Hadelands Glassverk i drift her på Jevnaker, så her finnes det mye glassavfall nedgravd, forteller Bjørnar.

Fra markører på høyspentledninger?

Kommer fra slike markører på høyspentledninger som ble satt opp på 60-tallet, hva de kalles vet jeg ikke, meiler Christian Bergset.

Brekk fra glassproduksjon?

Den øverste glassbiten, ser ut til å være "brekk" fra glassproduksjon. Det var da glass (bygningsglass) ble produsert uten "float-metoden" men ble trukket høyt til værs (gjerne på strenger) man fikk slike brekk. Det finnes mange slike i Norge – de fleste står i stuen til pynt. Det nederste bildet er jeg litt mer usikker på men det ser ut til å være rett og slett en tykk vase. Kan ikke si det med sikkerhet før jeg evt. har glasset (vasen) i hånden, skriver Vidar Berg-Hansen.

Slagg fra aluminiumsfabrikk?

Har sett noe tilsvarende som var slagg fra Aluminium smelteverk i Årdal. Den var da funnet i veifylling hvor slagget da var dumpet, skriver R. Martinussen.

Fra tyske lyskastere?

Jeg har selv studert denne glassbiten for en tid tilbake. Den er trolig ikke fra et fly pga. kvaliteten,(grønnfargen når man ser på langs gjennom det). Jeg tror heller det er en av glass-stavene fra den tyske 150-cm lyskasteren som sto der oppe i nærheten under krigen. Kanskje den ble sprengt etter krigen som så mye annet. Tilsvarende lyskaster kan for øvrig studeres på Tellevik kystfort , skriver Svein Ove Agdestein

Fra kikkertglass?

Hjemme i hagen til mitt barndomshjem i Drammen hadde vi flere slike grønne glasstener av forskjellige størrelser liggende som pynt i blomsterbedet på 70 og 80-tallet. Jeg spurte en gang min far hva det var for noe og han svarte da at det var glass man benyttet for å lage glasset i kikkerter..., meiler Hilde Johansen.

Fra knust flaske?

Tror det er ett glasskår av en knust flaske som er blitt slik som den er av været, melder Siv Marit Engvold.

Flere funn

Jeg kan huske fra min barndom at vi fant en stor bit av grønt glass ca på størrelse med en knyttneve(voksen), men dimensjonene kan jo ha forandret seg med tiden. Men funnstedet var like i nærheten av der hvor Søreide sykehjem står i dag, skriver Kurt Kvalheim

Verdensromdings

Jeg tror det er noe som har styrtet fra verdensromet, og smeltet sand i sammenstøtet. Tror ikke det er noen ufo, men en annen dings, skriver Thomas.

Isolasjon?

Jeg tror det er glass som brukes i produksjon av glava, skriver FA.

Fra en fyrlykt?

Denne glassbiten kan stamme fra en gammel fyrlykt. Glassene i en fyrlykt som står langs kys-ten har optisk egenskaper, det kan da tenkes at glassbiten kommer fra en slik lykt, meiler JT.

Fra en ubåt?

Ubåter har noen slike veldig tykke glass. Hvorfor det skulle befinne seg langt nede i jorden har jeg ingen forklaring på, men det var nå det første jeg tenkte på, skriver Tonje Hellesen.

Fra høyspent kjede?

Jeg tror det er en bit fra høyspent kjede, skriver Bjørn Bjånes

Frontrute i jagerfly?

Mitt forslag er at det kan være fra en skuddsikker frontrute i et jagerfly som ble skutt ned under krigen. Forsvarsmuseet (Luftforsvarsmuseet i Bodø eller Flysamlingen på Gardermoen) kan muligens hjelpe videre, meiler Knut Lande.

Supermann

Tegn på at supermann eksisterer.......det likner på en kryptonitt.

Fra en gammel båt?

Jeg tror dette kan være et glassprisme som ble brukt i gamle båter. Dette ble montert i dekket, slik at det sendte ved hjelp av trekantformen dagslys ned til lugarene under dekk. Disse er av god optisk kvalitet, og med et grønnskjær, forteller Roy Bergh.

Fra lyskasterne på Florvågøen?

Denne stammer sikkert fra prismene på de store lyskasterne tyskerne hadde på Florvågøen /Florvåg under krigen, mener L. Knutsen.

Kryptonitt?

Jeg er rimelig sikker på at dette er kryptonitt fra planeten Krypton. Som de fleste vet, så sprengte jo denne planeten og da landet det Kryptonitt på jorden. Jeg har et par referanser som bla. a. kryptonitthåndboken . Samt man finner jo liknende gjenstander på google bildesøk. Alt på internett er jo sant, så dette må jo være kryptonitt!, skriver Olav Alexander Mjelde

Spektralstein?

Hva med å kontakte KLM (Kirkvaag, Lystad, Mjøen)? De er jo kjent for sin kompetanse på blant annet spektralsteiner..., foreslår Kristian Ryland.

Krystallen fra Jesu tornekrone?

Jeg tar en råsjangs, selv om det høres veldig usannsynlig ut... kanskje dette er krystallen som Jesu tornekrone skulle være kapslet inn i. Den skal jo ha vært i Bergen men forsvant etter en vandring som startet under reformasjonen... sannsynligheten for at dette er fra flyet som styrtet eller fra eksplosjonen på Vågen er jo mye større, men jeg liker litt usannsynlige teorier... Bare en vill tanke! Håper de finner ut av det!, skriver Cathrine Løvaas

Glassproduksjon?

Det likner på noe glassavfall som jeg fant rett utenfor Hadeland Glassverk en gang på åttitallet. Det her ikke vært drevet noe glassproduksjon i nærheten her eller. Bare ett innfall fra min side. Har jo egentlig ikke peiling, mailer Trond.

SAMME TYPE: Jeg har det samme selv hjemme. Fant den på Bjørndal i Oslo, ved et liten fjellknaus. Vekt 3.5kg 14cmx14cmx11cm, skriver Patrick Berg Aune.
Patrick Berg Aune
YNGVE ANDERSEN
Yngve Andersen
SAMME TYPE: Jeg har det samme selv hjemme. Fant den på Bjørndal i Oslo, ved et liten fjellknaus. Vekt 3.5kg 14cmx14cmx11cm, skriver Patrick Berg Aune.
Patrick Berg Aune