— Brukte ting har mer sjel enn nye, sier Mette Haugan (72), hun har nettopp fått to gamle messinglysestaker i biedermeierstil pakket inn av Kari Rygg i Steinkjelleren Antikvitetshandel på Nikolaikirkeallmenningen.

  • Julegave til min sønn og svigerdatter, røper hun og håper at de to ikke finleser BT i dag.

Mette Haugan er fast kunde hos i antikvitetsbutikken hos Kari Rygg og kjøper svært gjerne julegaver her. Julegaver med sjel.

— Og det er hun ikke alene om, forteller Kari, hun har drevet i bransjen i mer enn 20 år og kan bekrefte at det definitivt handles julegaver i antikvitetsbutikker også.

— De som vil ha noe som ikke akkurat er masseprodusert, kommer gjerne hit, sier hun. Blant gjenstandene som er populære som gaver er kobber og messingting, knusetøy, glass, bondemiljøting som tiner og åklær - og lysstaker, forteller Kari.

— Hva kan være kjekkere å få til jul enn to fine, gamle vinglass og en flaske rødvin? smilespør hun.

Billigste julegaven Kari kan komme opp med er bijouteri-glitter med sus av 1950-tall til 50 kroner og hefter med Perle og Bruse-julesanger fra brusongenes tid.

For dem som kan tenke seg å kjøpe en noe dyrere gave, er et Hallingbord til ca. 20.000 kroner et alternativ.

— Men neppe det mest aktuelle som julegave, innrømmer Kari smilende.

- Støtter Fretex

For dem som vil ha det brukt, men ikke på antikvitetsnivå, er Fretex et smart sted å snoke etter en uventet julegave.

Her er for eksempel moderne skråstripet slips til pappa til 20 kroner, juleduker til fem kroner, raggsokker til 39 og stilige selskapssko til 125. Alt med gavepotensial.

— Jeg kjøper stadig julegaver her, forteller Else Johansen Kleppe (65), som er i ferd med å bestemme seg for en så godt som ny helsetrøye til 20 kroner. Den skal bli julegave til sønnen som bor i Oslo.

— Jeg vil gjerne støtte en god sak og skriver derfor på kortet at gaven er kjøpt hos Fretex, forteller Else, som kom til Bergen som dansk arkeologistudent allerede midt på 1960-tallet.

— Vi dansker har gjerne litt mer tradisjon for dette med lopper enn dere nordmenn. Kanskje er det derfor jeg ofte finner veien til Fretex. Her er i hvert fall mye bra og billig, som denne helsetrøyen som skal under treet hjemme hos min sønn.

Bergensiana under treet

— Også brukte bøker havner ofte under juletreet. Det bekrefter Chrystel Eiken i Eikens Antikvariat i Bredsgården på Bryggen - hun peker bort på stabler med bøker som ligger og venter på å bli hentet.

— Julegaver, forklarer hun. Øverst ligger boken om Shetlands-Larsen og «Ni liv», ser vi.

— Hos oss finner folk bøker som ikke lenger kan fås i bokhandlene, og eksemplarene er pene, sier hun.

Ikke minst reolen med bergensiana og annen lokal litteratur bør i disse dager være både en lagune og en oase for folk som vil overraske andre med noe annet enn opplagte kokebøker og Nesbø& Ragde.

Selv ville vi ropt halleluja! og hoppet i taket dersom noen hadde funnet på å kjøpe et eksemplar av Gustav Brosings klassiker «Det gamle Bergen» fra 1950-tallet, pakket boken inn i smakfullt julepapir, skrevet «Til Truls» på et vakkert kort og besørget pakken lagt under det grønne, glitrende treet.

Eller Carl O. Gram Gjesdals jubileumsbok om Hotel Norge fra 1985, Sverre Steens «Guttene i gaten», Gunnar Hagen Hartvedts «Tidige typer» eller Yngvar Nielsens «Bergen fra den eldste tider indtil nutiden» fra 1872.

Gå av skaftet!

Har noen tatt hintet? I disse tider med stadig flere standardgaver og byttelapper under treet, hvorfor ikke gå litt av juleskaftet og overraske med noe som ikke er kjøpt i desperasjon i et eller annet storsenter.

For eksempel en pent brukt flosshatt, et digert melkespann eller en førsteutgave av Arne Garborgs «Hos mamma» fra 1890.

Vi garanterer en annerledes julaften.

JULEGAVE: - Se hva jeg har funnet, sier Else Johansen Kleppe. Hun handler gjerne julegaver hos Fretex, for å støtte en god sak. Helsetrøyen hun holder skal julaften ligge under treet hos hennes sønn i Oslo. FOTO: MARITA AAREKOL
JULEGAVE: Mette Haugan handler ofte sine julegaver hos Kari Rygg (t.v.) i Steinkjelleren Antikvitetshandel. I går kjøpte hun julegave til sønn og svigerdatter. FOTO: MARITA AAREKOL.